Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9x zo krijg je je kind aan het schoonmaken (met plezier!)

Je kinderen hoeven echt niet volledig mee te draaien in het huishouden, maar zo nu en dan is het wel zo fijn als ze een handje meehelpen, toch? Daarom hier wat trucjes die het schoonmaken een stuk leuker maken.

  1. Geef je kind kleine aanwijzingen om het opruimen in stapjes te doen. ‘Stop het Lego terug in de mand’, bijvoorbeeld. In plaats van ‘ruim je kamer op’.
  2. Koop een schoonmaakset in speelgoedvorm, met een mini-dweil en een klein stofzuigertje voor je kind. Zo wordt het schoonmaken meteen al een stuk leuker!
  3. Een lekker muziekje tijdens het schoonmaken doet wonderen. Wil je dat je kind helpt met het paren van sokken? Zet dan een leuk deuntje op en doe af en toe een dansje tussendoor.
  4. Voor wat, hoort wat: wil je zoon graag met zijn Lego spelen? Dan moet hij eerst zijn auto’s opruimen. Leer je kind dat hij eerst iets terug legt, voordat hij iets nieuws gaat pakken.
  5. Plan elke dag een vast schoonmaakmomentje in. Bijvoorbeeld na school of na het avondeten. Op die manier wordt het net zo’n routine handeling als bijvoorbeeld het tandenpoetsen.
  6. Maak er een wedstrijdje van en zet er iets leuks tegenover. Degene die als eerste zijn kamer heeft opgeruimd mag bijvoorbeeld kiezen welke film jullie die avond gaan kijken.
  7. Maak een schoonmaakschema en laat je kind een sticker plakken bij elk klusje dat hij heeft afgerond. Ook kinderen vinden het fijn om dingen te kunnen wegstrepen van een to-do lijstje.
  8. Geef zelf het goede voorbeeld. Het is niet echt motiverend voor je kinderen als je zelf languit op de bank gaat liggen terwijl zij al het werk moeten doen. Doe daarom gezellig mee en klets ondertussen met elkaar.
  9. Tot slot, geef je kind af en toe een break. En jezelf ook.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow.com – Beeld: Shutterstock