Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x zo sus je ruzie tussen kinderen

Is het dagelijks drama tussen jouw kinderen? Of heb jij bij speelafspraakjes steeds de rol van scheidsrechter? Allemaal heel normaal, maar wel vermoeiend. Negen tips om de harmonie terug te krijgen.

Kinderen maken nou eenmaal ruzie. Of ze nou broer en zus zijn of beste vrienden: er komt altijd wel een moment dat de bom barst. Als je pech hebt, is er meer bonje in huis dan pais en vree. Negen manieren waarop het misschien lukt om kinderruzies te beslechten.

Advertentie
 1. Leg het bij hen neer

  Vraag aan je kind: ‘Hoe kunnen we deze ruzie oplossen?’ Zo leren ze conflicten te beëindigen en dat ze zelf moeten bijdragen aan het goedmaken. Het zal niet altijd werken, maar soms komen er echt verrassend goede suggesties als je aan je kleuter vraagt hoe hij het zou aanpakken.

 2. Besteed er niet te veel aandacht aan

  Ruzie is vaak een (letterlijke) schreeuw om aandacht. Door er veel aandacht aan te besteden beloon je je kind in zekere mate voor ruziën. Dus probeer het kort te houden en begin geen ellenlang gesprek of eindeloze preek. Ren ook niet meteen naar beneden als je de eerste signalen van onenigheid hoort. Als ze geen aandacht krijgen, heb je best kans dat ze hun ruzie zelf oplossen.

 3. Erken hun gevoel

  ‘Dus jij vindt het stom dat hij de hele tijd de politieauto heeft?’ Laat merken dat je je kind begrijpt. Als je kind zich gehoord voelt, haalt dat vaak de angel al weg. Doe dat wel zonder een schuldige aan te wijzen, want als je partij kiest zal het misschien weer escaleren.

 4. Probeer geen gelijk vast te stellen

  Laat je niet meeslepen in hun discussie. Richt je op de oplossing en niet op wie de schuldige is. Sowieso is het vaak lastig te achterhalen wat er echt is gebeurd en als je dat uitgebreid gaat bespreken, worden ze waarschijnlijk alleen maar bozer. Meer tips hoe je ruziënde kinderen kunt helpen.

 1. Laat ze afkoelen zonder elkaar

  Soms hebben ze gewoon even wat tijd apart nodig. Dikke kans dat daarna alles weer vergeven en vergeten is.

 2. Leid ze af

  Soms werkt het, soms niet. Maar bewaar de leuke activiteiten – een taart die nog gebakken moet worden of naar de speeltuin gaan – voor als het uit de hand dreigt te lopen. Grote kans dat dat ene speelgoedje waar ze elkaar de tent om uitvechten, opeens helemaal niet belangrijk meer is als je voorstelt naar de speeltuin te gaan.

 3. Minimaliseer de kans op ruzie

  Komt dat ene vriendje spelen dat altijd het skateboard wil, waar jullie er maar één van hebben? Dan zet je die vooraf even op de bovenste plank in de gang. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 4. Maak zelf geen ruzie

  Elke ouder weet het: het goede voorbeeld geven is het allerbelangrijkste. Kinderen zijn kleine copycats. Dus probeer zelf geen grote discussies met je partner te voeren waar ze bij zijn. Als het toch gebeurt, laat dan zien dat je het ook goedmaakt.

 5. Maak duidelijke regels

  Om oeverloze discussies te voorkomen zijn richtlijnen handig. Dus dat de jongste op maandag altijd voorin de auto mag en de oudste op vrijdag. Of dat de ‘gast’ (het vriendje dat bij jullie is spelen) altijd als eerste zijn broodje krijgt. Daar hoeft geen logische reden achter te zitten, het is gewoon een gegeven. ‘Zo doen we het nou eenmaal’, oftewel: omdat ik het zeg. En zo voorkom je ruzie of kap je het heel snel af.

Bron: Psychogoed en Verywellfamily – Beeld: Shutterstock