Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Aanstaande ouders moeten op cursus’

Aanstaande ouders zouden op cursus moeten gaan om te leren wat het ouderschap inhoudt. Dat hebben scheidingsdeskundigen, pedagogen en juristen geschreven in een gezamenlijke brandbrief aan Nederlandse gemeenten.

Aanstaande ouders zijn slecht voorbereid op hun nieuwe rol. Tijdens de zwangerschap gaan ze aan de slag met de babykamer, zwangerschapsgym en verloskundige, maar zijn ze nauwelijks bezig met de verandering van partner naar ouder. Dat aanstaande ouders dit wel zouden moeten doen, blijkt uit de vooruitzichten die de deskundigengroep schetst.

Advertentie

Bijna helft gaat scheiden

Van alle jonge stellen krijgt 83% te maken met een relatiecrisis na de komst van de baby. De verwachting is dat bijna de helft van alle toekomstige stellen gaat scheiden. Steeds vaker gaan paren uit elkaar voordat de kinderen 4 jaar zijn.

ZIE OOKRelatie na het krijgen van een kind

Voorlichting en begeleiding

In Nederland is het nog niet gangbaar om vóór of tijdens de zwangerschap je relatie en manier van opvoeden te bespreken. In andere landen gebeurt dit al wel. In Zweden worden zowel vóór als na de geboorte ouderschapscursussen aangeboden. Ook Amerikaans onderzoek toont aan dat voorlichting en begeleiding positief werken tegen stress in de relatie.

ZIE OOK: Tijd met je partner

Samenwerken

In het artikel Opvoeden? Hoe hou je je relatie goed staat uitgelegd hoe je relatie met je partner kan veranderen en hoe je kunt samenwerken in de opvoeding.

ZIE OOK: Relatie verbeteren na komst baby

Auteur: Irene de Waal – bron: Trouw – foto: 123rf