Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

''ADHD is wel degelijk een hersenziekte''

ADHD is geen lastige karaktertrek of het resultaat van een slechte opvoeding. De ziekte is namelijk wel degelijk terug te zien op hersenscans. Sterker nog: de hersenen van ADHD’ers zijn kleiner dan die van anderen.

Advertentie

Volgens het Radboudumc moeten we daarom spreken van een hersenziekte.

Herkennen emoties

De hersenen van mensen met ADHD zouden kleiner zijn dan de hersenen van mensen zonder ADHD. Om precies te zijn vallen vijf hersengebieden in de bovenkamer iets kleiner uit, waaronder een die zich bezighoudt met het herkennen van emoties.

Kindertijd

Voor de studie vergeleek hoofdonderzoeker Martine Hoogman 3.200 hersenscans uit eerdere kleine studies met elkaar. De verschillen in hersenvolume tussen mensen met en zonder ADHD bleken het grootst te zijn in de kindertijd. ”Dat doet vermoeden dat de hersenen wat later tot rijping komen. En vaak alsnog bijtrekken tijdens het volwassen worden,” zegt Hoogman in Trouw.

Diagnose

Dat de hersenen van ADHD’ers kleiner zijn betekent echter niet dat ze minder slim zijn. Cruciaal is namelijk wélk hersengebiedje kleiner uitvalt. Bij mensen met ADHD blijkt dat vooral de amygdala te zijn, een gebied dat zich onder andere bezighoudt met het herkennen van emoties. Er waren al aanwijzingen dat kinderen met ADHD hier minder goed in zouden zijn. Hoogman ziet dat vermoeden nu bevestigd in haar onderzoek. Volgens haar zou dit psychiaters kunnen helpen bij de diagnose, deze richt zich namelijk nu vooral nog op het wel of niet kunnen vasthouden van de aandacht.

Advertentie

Hersenstoornis

Een directe oplossing voor de aandachtsstoornis heeft Hoogman niet. ”Ik hoop vooral dat dit onderzoek wat stigma’s wegneemt. Het is dus gewoon een hersenstoornis, net als zware depressies, schizofrenie of een bipolaire stoornis – ook die gaan gepaard met afwijkende hersenvolumes. ADHD is méér dan ‘gewoon een moeilijk kind’.”

BEKIJK OOK: Vlogger praat openhartig op haar zoon met ADHD

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock

Advertentie