Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'ADHD-medicijnen op lange termijn niet schadelijk voor kind'

Het gebruik van ADHD-medicijnen zou op de lange termijn geen effect hebben op de ontwikkeling van het kinderbrein. Dat concludeert hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een promotieonderzoek.

Schweren onderzocht de hersenstructuur en -functie van in totaal zo’n duizend kinderen en jongvolwassenen, waarvan er ruim vierhonderd ADHD hadden.

Advertentie

Vragenlijsten

De kinderen werden over een periode van 5 jaar onderzocht. De kinderen begonnen op hun 12de met het invullen van vragenlijsten en ook werd er DNA afgenomen. De kinderen kwamen 5 jaar later terug om ook een hersenscan te maken.

‘Geen verschil’

Er was vrijwel geen verschil in hersenontwikkeling tussen kinderen die geen, veel of weinig medicatie gebruikten, zegt Schweren. ‘Dat betekent dat het gebruik van medicatie er niet toe leidt dat het brein van kinderen met ADHD zich anders ontwikkelt”, zegt ze. ‘Als we al iets vonden, dan leek het meer op een positief dan op een negatief effect.”

Andere uitkomsten

Toch blijkt uit een recente studie van het AMC in Amsterdam iets heel anders: daar constateerde onderzoekers wel degelijk een verschil in de hersenactiviteit van kinderen na het slikken van ADHD-medicatie. Dit effect werkte langdurig door: zelfs na het stoppen met de medicatie was er een verandering waarneembaar in het kinderbrein. Op MRI-scans was te zien dat kinderen die medicatie hadden gebruikt, een verhoogde doorbloeding van de hersenen hadden.

Verklaring

Liesbeth Reneman, hoogleraar aan het AMC in Amsterdam en hoofdonderzoeker van deze studie, heeft een verklaring voor de verschillende uitkomsten. ‘In ons onderzoek hebben we zowel vóór als na het gebruik van Ritalin hersenscans gemaakt, terwijl er in de Groningse studie alleen achteraf hersenscans zijn gemaakt,’ zegt Reneman. Uit de Groningse studie kun je dus lastig conclusies trekken over oorzaak en gevolg.

Volgens Reneman is het dan ook te vroeg voor definitieve conclusies. ‘Dit is een relatief nieuw onderzoeksveld en er zijn nu een paar studies verschenen,’ zegt ze.

BEKIJK OOK: Zó is het om te leven met autisme

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS Nieuws – Beeld: Shutterstock