Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Aflikken speentje beschermt mogelijk tegen allergieën bij baby’s

Door even snel met je eigen mond het speentje van je baby schoon te maken, bescherm je je kind mogelijk tegen allergieën. Onderzoekers ontdekten dat je hiermee onschuldige mondbacteriën overdraagt die helpen het afweersysteem goed af te stellen.

Advertentie

Wie z’n kinderen wil beschermen tegen allergieën, doet er mogelijk goed aan hun speentjes niet onder de kraan of in kokend water schoon te maken, maar met de eigen mond. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek bij 74 moeders en hun spenende kinderen van zes maanden. De resultaten sluiten aan bij een eerder Zweeds onderzoek uit 2013 en de hypothese, die stelt dat in de afgelopen decennia het aantal allergieën en auto-immuunziekten zou zijn toegenomen doordat we niet meer genoeg met ‘goede’ bacteriën uit onze omgeving in contact komen.
Lees hier hoe ook duimzuigen en nagelbijten de kans op allergieën zou verkleinen.

Minder IgE

Zo laat het onderzoek zien dat de kinderen, van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, een jaar later duidelijk minder van de immuunstof IgE in hun bloed hadden dan de kinderen van wie de speen werd afgespoeld of uitgekookt. IgE is een stof die lichaamsvreemde stoffen herkent en bij allergieën is verhoogd.

Risico’s

Ongeacht de positieve resultaten blijft de vraag bestaan of het aflikken van het speentje geen risico’s oplevert. Nu hoef je volgens kinderarts Jan Peter Rake, niet bang te zijn voor het overdragen van gevaarlijke infecties. ‘Ze hebben al zoveel contact, via kusjes, knuffelen en spelen, dat ze via de speen geen extra infecties zullen overdragen.’ De zorg voor risico’s is er voornamelijk onder tandartsen. Zo waarschuwde de Amerikaanse tandartsenvereniging destijds op de Zweedse studie dat kinderen van hun ouders bacteriën zouden kunnen krijgen die gaatjes veroorzaken. Zo lieten ze weten dat zelfs als de baby nog geen tanden heeft, die bacteriën zich kunnen vestigen in de mond om later ellende te veroorzaken.

Vervolgstudie

Om mogelijke risico’s te onderzoeken is er daarom nog vervolgonderzoek gaande. ‘Voor we ouders kunnen adviseren het speentje van hun kinderen schoon te likken, moeten we eerst weten of het risico op gaatjes inderdaad niet toeneemt’, zegt Bill Heselmar, die de Zweedse studie destijds leidde. ‘Dat zoeken we momenteel uit in een vervolgstudie. Alle kinderen worden op hun vierde door de tandarts gezien. De eerste vierjarige heeft begin 2019 een afspraak staan.’
Lees hier: 5 tips voor het eerste tandartsbezoek 

Bron: De Volkskrant Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Eten voor twee

Recepten en tips voor tijdens de zwangerschap

€20,99
Bestel nu