Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Aha! Daarom heb je in het derde trimester meer behoefte aan personal space

Een arm om je heen, een hand op je buik: het is allemaal aardig bedoeld, maar wanneer je zwanger bent kun je deze (onverwachte) aanrakingen van anderen misschien niet altijd waarderen. Al helemaal niet in het derde trimester. En daar is een goede reden voor.

De laatste loodjes van de zwangerschap zijn aangebroken. Het is nu heel goed te zien dat je een baby verwacht. Ja hoor: daar komen de liefkozende aaien over je bolle buik. Terwijl je daar juist in deze fase van de zwangerschap totaal geen behoefte aan hebt.

Advertentie

Personal space

Nee, je bent niet getroffen door een extra zwangerschapskwaal. Veel zwangere vrouwen in hun derde trimester houden mensen het liefst op armlengte-afstand, ontdekten Britse onderzoekers van de Anglia Ruskin University. Zij vergeleken de behoefte aan personal space in alle fases van de zwangerschap met elkaar. De conclusie: hoe boller je babybuik, hoe meer behoefte aan persoonlijke ruimte.

Lees meer: Checklist zwangerschap: wanneer regel je wat?

Blinddoek

De onderzoekers vroegen zwangere vrouwen (in verschillende fases van de zwangerschap) en niet zwangere vrouwen om een blinddoek om te doen en op een knop te drukken zodra ze een lichte tik op hun buik voelden. Tegelijkertijd werden ze aan geluid blootgesteld. De vrouwen in hun derde trimester drukten al op de knop zodra ze het geluid hoorden, zonder dat ze daadwerkelijk op de buik werden getikt. Bij vrouwen die minder ver in hun zwangerschap zijn, was deze reactie minder sterk. En het opvallendst was misschien wel dat vrouwen na hun zwangerschap helemaal niet zo’n sterke reactie hadden op het geluid.

Lees ook: De bevalling: dit kun je verwachten

Signaal van je brein

Dat je het liefst mensen op afstand houdt aan het eind van je zwangerschap, is een reactie van je brein, concludeerden de onderzoekers. In het derde trimester ben je sterk bewust van je omgeving en speelt je moedergevoel op. Je personal space is dus een soort van bubbel van veiligheid en daarom kun je aanrakingen zo slecht verdragen. Voel je dus vooral niet schuldig als je terugdeinst of een hand van je buik trekt. Met een glimlach kom je er als zwangere vrouw wel mee weg.

Bron: Motherly, Beeld: Shutterstock