Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Alleenstaande ouders voelen zich het vaakst eenzaam

Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam, zo blijkt uit nieuwe cijfers over eenzaamheid van het CBS. Dat gevoel komt het vaakst voor onder mensen die wel kinderen hebben, maar geen partner.

Advertentie

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat alleenstaande ouders relatief het vaakst gevoelens van eenzaamheid ervaren. Ruim twee op de drie alleenstaande ouders zegt ‘enigszins eenzaam’ te zijn. Negentien procent ervaart zelfs sterke gevoelens van eenzaamheid.

Niet verwonderlijk

Dat juist alleenstaande ouders zich eenzaam voelen vindt Psycholoog Jean Pierre van de Ven van MIND Korrelatie niet verwonderlijk. Tegen RTL Nieuws geeft hij de volgende verklaring hiervoor: ‘Het zijn de jaren van te weinig geld, te weinig tijd en rust. Je hebt het te druk om sociale contacten te onderhouden, je moet je hoofd boven water houden, je bent emotioneel eenzaam en na drie keer je moeder bellen heb je het ook wel gehad.’

De cijfers van het CBS komen uit de enquête ‘Sociale samenhang en welzijn’. Hiervoor zijn ruim 3500 mensen van vijftien jaar en ouder gevraagd in hoeverre ze het eens waren met stellingen over eenzaamheid.

Twee soorten

Het CBS onderscheid twee soorten eenzaamheid: op sociaal vlak en op emotioneel vlak. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij emotionele eenzaamheid een emotioneel hechte band wordt gemist.

De grootste kans op sterke gevoelens van eenzaamheid zijn de gescheiden ouders. Vaak hebben zij last van sociale eenzaamheid. Weduwen en weduwnaren hebben dat verreweg het minste; zij zijn wel relatief vaak emotioneel eenzaam. Aan meer sociale contacten hebben ze geen behoefte, wel missen ze kennelijk een hechte band met anderen.

Niet leuk genoeg

Gelukkig is eenzaamheid bij veel mensen makkelijk op te lossen, zegt Van de Ven. ‘Het is vooral de gedachte dat het aan jezelf ligt, dat jij niet leuk genoeg bent, wat je eenzaam maakt. Dat is de grootste belemmerende factor. Je gaat jezelf verwijten maken en schamen, en dan wordt het steeds lastiger om dat patroon te doorbreken.’

Bron: RTL Nieuws Beeld: Shutterstock