Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Angstige vader zorgt voor angstig kind

Vaders lijken meer invloed te hebben op de angstgevoelens van hun kind dan moeders. Wanneer vaders angstig zijn over een situatie en dit uitstralen naar hun kind, dan reageert een kind ook angstig. De angst van moeders maakt daarentegen veel minder indruk. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Eline Möller aan de Universteit van Amsterdam.

Advertentie

Volgens internationaal onderzoek heeft ruim 1 op de 10 kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud last van een angststoornis. Voor Möller een reden om te gaan onderzoeken in hoeverre het gedrag van ouders angstgevoelens bij kinderen dempt of juist vergroot.

Vraagkijken

Kinderen bestuderen de emotionele gezichtsuitdrukkingen van hun ouders, bijvoorbeeld in spannende situaties. Dit wordt ook wel ‘vraagkijken’ genoemd. Zo zien ze hoe ze zelf op zo’n situatie kunnen reageren, bijvoorbeeld bang of onverschillig.

Kruipen boven een afgrond

Voor haar onderzoek bestudeerde Möller onder andere de reactie van 81 baby’s die onder toeziend oog van hun ouders over een plexiglasplaat boven een afgrond kropen. Möller: ‘Die was slechts 30 centimeter hoog, maar genoeg om twijfel te veroorzaken bij baby’s. Konden ze er veilig overheen?’. De reacties van zowel de baby’s als de ouders werden opgenomen op video, en later door Möller en haar collega’s terug bekeken. Uitkomst: hoe banger de vader, hoe banger de baby. De reactie van de moeders had duidelijk minder invloed.

Vaders meer gevoel voor dreigend gevaar

Volgens Möller is dit deels te verklaren door de verschillende taken die vaders en moeders van oudsher hadden: ‘Evolutionair gezien hadden vaders meer te maken zaken als wilde dieren en rivaliserende soortgenoten.’ Moeders bekommerden zich meer om voeden en geruststellen. ‘Zo kun je zeggen dat vaders meer expertise hebben met dreigend fysiek gevaar. Kinderen lijken hun gezichtsuitdrukkingen daarom serieuzer te nemen.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Kleuters en angst

Alles over kinderangsten

Nachtmerries bij kinderen

Advertentie