Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Appen, swipen, scrollen: kinderen ergeren zich aan smartphonegebruik van ouders

Even een berichtje sturen, Facebook checken of iets googelen: bijna ongemerkt zijn we de hele dag met onze mobiele telefoon in de weer. En daar ergeren onze jongeren zich kapot aan.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij onder 1.849 jongeren van dertien tot en met achttien jaar en 637 ouders.

Advertentie

Aan tafel of tijdens het autorijden

Jongeren storen zich mateloos aan het fanatieke smartphonegebruik van hun ouders. Zo zegt 38% van de kinderen dat hun ouders bijna nooit reageren op de vraag of ze hun telefoon willen wegleggen. Ze storen zich vooral aan het telefoongebruik in de auto of tijdens het eten aan tafel. Van de jongeren wiens ouders de smartphone veel gebruiken in de auto voelt 43% zich onveilig en ervaart 21% stress. Ze vinden dat zij belangrijker zouden moeten zijn dan ‘de virtuele contacten’ van hun ouders.

Advies

Wat te doen als je vergroeid raakt met je smartphone? Maak jezelf er weer van bewust dat je ook de volgende ochtend op een appje kunt reageren en dat het helemaal niet erg is om je telefoon op vliegtuigmodus te zetten, puur voor de rust. Vooral als je met je gezin samen bent, zoals onder het eten en in het weekend. Het allerbelangrijkste advies blijft: geef het goede voorbeeld.

BEKIJK OOK: Je iPhone of iPad kidsproof maken doe je zó

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Nu.nl/RTL – Beeld: Shutterstock