Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Autisten-klas is groot succes

Speciale ‘autisten-klassen’ blijken voor scholen hét antwoord te zijn op het groeiend aantal zorgleerlingen. De klassen met minder leerlingen, een vaste leraar en lokaal zijn zo populair dat ze altijd vol zitten. Inmiddels zijn er ook al adhd-klassen opgericht.

Advertentie

De autisten- of structuurklassen worden onderwezen door docenten die gespecialiseerd zijn in het werken met autistische kinderen.

Niet meer weigeren

Sinds op 1 augustus de wet op passend onderwijs is ingegaan, zijn scholen verplicht om ook les te geven aan leerlingen met beperkingen. Voorheen konden scholen leerlingen met een ‘rugzakje’ nog weigeren en doorverwijzen naar het speciaal onderwijs. Die kinderen werden echter zo vaak doorverwezen dat deze scholen de vraag niet meer aan konden.

Passend onderwijs

Dankzij de nieuwe wet krijgen scholen extra geld en kunnen ze vaker de keuze maken om aparte klassen op te richten voor zorgleerlingen. Vooral voor autistische kinderen blijken de kleinere groepen goed te werken. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is positief: “Speciale klassen voor jongeren met autisme zijn een fraai voorbeeld van passend onderwijs.”

Het beste voor de leerling

Scholenkoepel VO-raad is ook blij met de nieuwe ontwikkeling, maar heeft wel een kanttekening. “Passend onderwijs moet niet een goedkope vorm van speciaal onderwijs worden. De afweging moet steeds zijn: wat is het beste voor deze leerling?” De raad voorspelt dat door de invoering van de wet op passend onderwijs steeds meer van dit soort klassen zullen komen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Foto: iStock

 

Lees ook:

 Pdd-nos, wat is het?

Syndroom van asperger, wat is het?