Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby gered dankzij 3D-printer

Een Nederlandse baby met een complexe hartafwijking heeft haar leven te danken aan het gebruik van een geprint 3D-model van haar hartje.

De Nederlandse Jasmijn werd deze zomer geboren met een gat tussen haar beide hartkamers. Om het gat dicht te maken was een operatie nodig. Hiervoor maakten artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum gebruik van een geprint model van haar hartje. Dankzij het 3D-model ging er geen kostbare tijd verloren in de operatiekamer.

Advertentie

Tweekamerhart of eenkamerhart

Het was onduidelijk of het hart van het meisje zou kunnen functioneren met 2 kamers, of dat er een eenkamerhart gemaakt moest worden. Met een tweekamerhart is de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger.

3D-model schept duidelijkheid

Dankzij het 3D-model konden de artsen direct duidelijkheid krijgen over hoe ze het beste konden handelen. ‘Hiermee zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was om een normaal hart met twee kamers te maken,’ aldus kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp.

Kostbare tijd

Het hartje van nog geen 3,5 centimeter werd geprint op basis van een CT-scan. ‘Voorheen hadden we alleen de echo of de afzonderlijke plaatjes van een CT-scan om de situatie te beoordelen, maar een 3D-model benadert de werkelijkheid veel beter. In het verleden bleek soms pas op de operatietafel welke mogelijkheden er zijn. Dan verlies je kostbare tijd,’ vertelt kindercardioloog dr. Arno Roest.

Eind oktober werd Jasmijn geopereerd en volgens de artsen maakt ze het goed.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: LUMC – Foto: LUMC