Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Daarom praten we met dezelfde stem tegen de baby als tegen de hond

Misschien heb je het zelf niet eens door maar als je tegen je baby praat, is je stem waarschijnlijk hoger, articuleer je langzamer, leg je meer klemtonen en gebruik je eenvoudige woorden en zinnen. En laat dit nou dezelfde manier van praten zijn, die mensen gebruiken als ze wat tegen hun hond zeggen. Taalwetenschappers zochten uit waarom we dit doen.

Taalontwikkeling

Volgens sommige taalwetenschappers praten ouders op deze manier met hun baby omdat dit goed zou zijn voor de taalontwikkeling. Door – bewust of onbewust – een hoge stem op te zetten en duidelijker te articuleren proberen ze de aandacht van de baby vast te houden. Zeker als kinderen hun eerste woordjes en zinnen beginnen te vormen, kunnen ouders dit behoorlijk overdrijven. Sommige ouders hebben dan de neiging om bijvoorbeeld veel voor hun kind te gaan zingen. Dit wordt volgens de onderzoekers niet zozeer veroorzaakt door de drang om de kinderen te leren praten, maar eerder doordat ze onze taal (nog) niet begrijpen.

Advertentie

Lees ook: Hoe je de taalontwikkeling van je baby kunt stimuleren, lees je hier

Babytaal en honden

Dit is meteen de verklaring waarom veel mensen ook in ‘babytaal’ tegen hun hond praten: ze beheersen onze taal niet. Uit een ander onderzoek blijkt dat veel mensen zelfs al een hogere toon aanslaan als ze een foto van een hond zien. Vooral als het gaat om een plaatje van een schattige puppy. De onderzoekers namen de reacties van de mensen op en lieten deze vervolgens horen aan honden. En ja hoor, zowel puppy’s al volwassen honden reageerden op de ‘kinderachtige’ stemmen van de volwassenen. Volgens de Amerikaanse website The Huffington Post voeren honden dan ook niet voor niets commando’s beter uit als ze worden aangesproken met een kinderachtige stem. Of je kind ook beter zal luisteren als je zo tegen hem praat, vermeldt het artikel helaas niet.

Lees meer: Huisdier voor de kinderen? De voor- en nadelen op een rijtje

5 veelgehoorde fabels over katten en baby’s (en zo zit het echt!)

Bron: HLN.be, Shutterstock