Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby krijgt met moedermelk ook nuttige bacteriën binnen

Wist je dat moedermelk barstensvol zit met nuttige bacteriën, die helpen bij de opbouw van de darmflora van je baby? En dat deze bacteriën niet alleen in de melk zitten, maar ook op de huid rondom de tepel van de moeder?

Advertentie

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Allergische ziekten

Baby’s die moedermelk drinken zouden bacterietypen binnenkrijgen die vaker voorkomen bij kinderen die géén allergische ziekten ontwikkelen. Bijzonder is dat deze bacteriën maar liefst een jaar in de darmen van de baby blijven.

Gezondheid

De afgelopen twintig jaar zijn er verschillende onderzoeken geweest waaruit bleek dat darmbacteriën een grote invloed hebben op de gezondheid. Mensen met bepaalde chronische ziekten, ernstig overgewicht en een door alcoholisme vervette lever hebben bijvoorbeeld een duidelijk afwijkende darmflora.

Huid en ontlasting

Darmbacteriën vestigen zich direct na de geboorte in de steriele babydarmen. Baby’s raken besmet met bacteriën uit hun omgeving, bijvoorbeeld van de huid, ontlasting of vaginaflora van de moeder. De soortsamenstelling verandert sterk in de eerste levensjaren. Bij driejarigen is de flora gerijpt en gestabiliseerd.

Advertentie

Afweerstoffen en voedingsstoffen

Het was al bekend dat afweerstoffen en voedingsstoffen in moedermelk de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. Maar nu blijkt dat bacteriën rondom de moedertepel een soortgelijk effect hebben. Voor het onderzoek werden bacteriesoorten bij 107 moeder-babyparen met elkaar vergeleken.

Darmbacteriesoorten

Bij baby’s die voornamelijk borstvoeding kregen kwam 28% van de darmbacteriesoorten overeen met soorten die in de melk van hun moeder zaten. Maar liefst 10% van de darmflora van de baby’s bleek te bestaan uit huidbacteriën die bij de moeder op de tepelhof leven.

Bacterieflora

Waarschijnlijk pikken baby’s nog wel meer bacteriën van hun moeder op, maar in dit onderzoek is de bacterieflora van moeders mond, vagina, ontlasting en huid niet gemeten. Maar de kans is groot dat daar dezelfde bacteriesoorten leven als in de melk en op de tepelhuid.

Eenrichtingsverkeer

De vraag blijft natuurlijk waar de bacteriën in de moedermelk vandaan komen. ‘Een hypothese zegt dat die uit de babymond komen,’ schrijven de onderzoekers. Toch is het aannemelijker dat er vooral sprake is van bacterieel eenrichtingsverkeer, dus van de moeder naar de baby.

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The Jama Network – Beeld: Shutterstock