Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Baby mee naar het werk? Geen probleem voor de Nieuw-Zeelandse premier

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern besloot onlangs haar drie maanden oude baby mee te nemen naar haar werk. Een vergadering van de VN in New York om precies te zijn. Een actie die door veel mensen wordt toegejuicht en ‘een ode aan alle werkende moeders’ wordt genoemd.

Advertentie

Bijzondere premier

Op het wereldtoneel zijn de Jacinda Ardern en haar baby een opvallende verschijning. Ardern (38) is de jongste premier die Nieuw-Zeeland ooit heeft gehad en de eerste die tijdens haar premierschap met zwangerschapsverlof ging. Ze wordt beschouwd als een symbool voor emancipatie. Wereldwijd is ze de tweede vrouw die een kind kreeg tijdens haar premierschap. In 1990 ging de Pakistaanse premier Benazir Bhutto haar voor. ‘Ik snap dat iedereen het interessant vindt dat ik de tweede vrouw ter wereld ben die een kind heeft gekregen tijdens haar premierschap’, zei ze tegen Television New Zealand. ‘Het is ongebruikelijk. Maar er komt een dag dat dat niet meer zo is. Dat het niet meer gezien wordt als iets buitengewoons. En ik kijk uit naar die dag.’

Eigen toegangspas

De partner van Jacinda, Clarke Gayford, neemt het grootste deel van de zorg voor hun dochter op zich. Maar omdat het meisje borstvoeding krijgt, moet er wel eens geïmproviseerd worden. Zo ook tijdens een vergadering van de VN in New York. En dus besloten Ardern en Clarke om de nu drie maanden oude baby mee naar Amerika te nemen én mee naar de vergadering. Dochter Neve Te Aroha kreeg zelfs een eigen toegangspas.

Werkende moeders

De VN staat helemaal achter de actie van de kersverse ouders. ‘Premier Ardern laat zien dat niemand beter geprepareerd is om haar land te vertegenwoordigen dan een werkende moeder. Slechts vijf procent van de wereldleider is vrouw, dus we moeten zorgen dat zij en haar baby zich zo welkom mogelijk voelen,’ zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric. Ardern voegde daar aan toe: ‘Ik heb geluk dat ik zoveel steun krijg vanuit mijn eigen netwerk. Ik heb daarom de mogelijkheid om mijn kind mee naar mijn werk te nemen. Er zijn niet veel banen waarbij dat kan.

Bron: NOS, De Volkskrant Beeld: Reuters, Twitter

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu