Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby van 4 maanden herkent gezichten al

Al op de leeftijd van 4-6 maanden kunnen baby’s super snel gezichten onderscheiden. Ze zien dan binnen een seconde of ze een gezicht of een voorwerp, dier of plant voor zich hebben. Eerder dachten wetenschappers dat deze vaardigheid zich pas jaren later ontwikkelt.

Advertentie

Gezichten herkennen is een lastige taak voor de hersenen. Mensen gebruiken er hun rechter hersenhelft voor. Dat is uniek voor onze soort en onderscheidt mensen van niet-menselijke primaten.

248 plaatjes

Onderzoekers lieten een groep baby’s 248 afbeeldingen zien. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten met elektrodes. Op 48 van de plaatjes stonden gezichten. De rest bestond uit foto’s van dieren, planten en voorwerpen. De foto’s van de gezichten waren allemaal anders: ze verschilden bijvoorbeeld van kleur en achtergrond, maar ook in leeftijd en gezichtsuitdrukking van de modellen. De baby’s kregen ieder plaatje 166 milliseconden te zien (dat is 6 plaatjes per seconde).

Rechterhersenhelft

Zodra de baby’s een gezicht voor zich kregen, lichtte hun rechter hersenhelft op. Dat betekent dat ze al heel jong op dezelfde manier gezichten waarnemen als volwassenen. Doordat mensen hun rechter hersenhelft gebruiken zijn ze extreem goed in het herkennen van gezichten. Zelfs computers kunnen ons daarin niet overtreffen. Het is bijzonder dat jonge baby’s dit ook al zo goed kunnen, want eerder dachten wetenschappers dat kinderen dit pas goed leren tegen de tijd dat ze leren lezen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: eLife – Foto: 123rf

Advertentie