Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Baby verliest bijna zijn duim door haar van moeder

Een moeder uit China bracht haar twee maanden oude baby naar het ziekenhuis omdat hij al vier dagen achtereen huilde om onverklaarbare reden. Daar zagen de artsen gelukkig direct hoe laat het was.

Advertentie

Een haar van zijn moeder was zo strak om zijn duim verstrengeld dat er geen bloed meer doorkwam, met een gigantische en pijnlijke duim tot gevolg. Artsen konden de duim nog net redden door de haar operatief te verwijderen.

Haartourniquetsyndroom

Omdat de haar in de huid van de baby vast was komen te zitten, was de huid van de duim gaan bloeden. Dit leidde tot het zeer zeldzame haartourniquetsyndroom. Haartourniquetsyndroom komt af en toe ook in Nederland voor.

Op de site van het AD is te lezen hoe huisarts Inge Botzen het syndroom omschrijft: ‘De haar is door de zwelling vaak niet of moeilijk te zien. Het betreft meestal een halflange of lange haar afkomstig van de moeder of andere verzorg(st)er.’

Duurt de afknelling te lang, dan kan het lichaamsdeel afsterven. Het komt niet alleen voor bij duimen, maar ook tenen, geslachtsdelen, de huig en de nek.

Advertentie

Niet opgemerkt

Op de vraag of de moeder de rode, steeds groter wordende duim van de baby niet had opgemerkt, antwoordde ze: ‘Misschien kwam het omdat ik hem dicht bij me hield, maar de opgezwollen duim was me helemaal niet opgevallen.’

Bekijk hier de foto’s.

Bron: AD, Daily Mail – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu