Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 momenten waarop het oké is om je baby wakker te maken

Baby's slapen heel wat af. Dat is belangrijk voor hun gezondheid én geeft jou bovendien even de tijd om je haar te wassen of ook even een dutje te doen. Je baby wakker maken komt dan waarschijnlijk niet in je hoofd op. Toch is op de volgende momenten wél slim.

Advertentie
 1. Als hij in een onveilige positie ligt

  Tot je baby sterk genoeg is om zichzelf om te rollen van rug naar buik en vice versa, kun je hem het beste op zijn rug laten slapen. Maar probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen als je baby veel beweegt in zijn slaap. Zie je dat hij in een onveilig positie ligt, dan is het begrijpelijk dat je hem goed legt. En ja, dan kan hij wakker worden.

  Lees ook: Wanneer leert je baby omrollen?

 2. Als hij gevoed moet worden

  De eerste twee maanden kan en mag je jouw baby wakker maken voor een voeding. Als je baby na vier uur slapen niet zelf wakker wordt, is het verstandig om hem te wekken zodat hij kan drinken. Is hij wat ouder en groeit hij goed, dan mag er steeds wat meer tijd tussen de voedingen zitten.

  Lees ook: Wanneer moet je je baby wakker maken voor een voeding?

 3. Als hij in de auto in slaap is gevallen

  Zal je net zien, ben je bijna thuis met de auto, valt de baby in slaap. Nu kan je natuurlijk uren in de auto blijven zitten in de hoop dat hij wakker wordt, maar je mag best, al is het met pijn in je hart, je baby uit het autostoeltje halen om hem naar binnen te brengen. Als je mazzel hebt, slaapt hij dan in zijn wieg of ledikant nog even door.

  Een goede nachtrust voor jou en je baby? Met deze essentials slapen jullie als een roosje.

  Advertentie
 4. Als zijn dag- en nachtritme nog niet in orde is

  Pasgeboren baby’s hebben geen idee wanneer het dag of nacht is. En dus slapen ze overdag soms uren, terwijl ze ’s nachts urenlang wakker zijn. Maak je baby daarom overdag op tijd wakker voor een voeding. Zo leert hij dat hij de ‘lange ruk’ slaap niet overdag doet, maar ’s nachts.

  Meer tips? Zo help je je baby het dag- en nachtritme om te draaien

 5. Als hij ’s nachts veel wakker is

  Slaapt je baby overdag te veel, dan is de kans groot dat hij ’s nachts minder goed slaapt. Probeer daarom wat structuur in de slaapmomenten te krijgen en hou de tijd dat hij slaapt in de gaten. Zeker als het aan het eind van de dag is en dicht op zijn bedtijd zit, is het prima om je kind zachtjes wakker te maken.

  Meer weten? Slaapschema van je baby per maand

  Advertentie

Bron: Baby Gaga – Beeld: Shutterstock