Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Babynaam kiezen: tips voor als je er samen niet uitkomt

Een babynaam kiezen kan best een lastige klus zijn. Helemaal als jij en je partner niet helemaal op een lijn zitten qua babynamen. Hier wat handige tips waardoor DE naam kiezen hopelijk wat makkelijker wordt.

Advertentie

De één heeft al van jongs af aan een favoriete babynaam in gedachte, een ander gaat pas lijstjes maken als het eenmaal zover is. Het maakt niet uit hoe je het aanpakt, het wordt pas een probleem als je partner een hele andere smaak heeft. Ben jij bijvoorbeeld meer van de klassieke namen en wil hij liever een naam die wat unieker is? Je hebt nog een paar maanden de tijd hebt om hier samen uit te komen. Wil je niet zo lang wachten? Bekijk dan snel deze vijf tips en maak een einde aan de discussie.

 1. Kies allebei één naam

  Is er niet één naam te bedenken waar jullie beiden enthousiast van worden, dan is dit wellicht de beste oplossing. De één kiest een voornaam, de ander mag de tweede naam van de baby bepalen. En bij een eventueel volgend kindje draaien jullie het om. Dan is het enige dilemma dat nu nog moet worden uitgevochten: wie kiest dit keer de voornaam?

  Lees ook: 8 redenen om je kind een tweede (en derde) naam te geven

 1. Sluit namen uit

  Wil je jullie baby geen naam geven die één van jullie echt niet ziet zitten, dan zullen jullie namen moeten gaan uitsluiten. Maak allebei een namen top tien en streep op elkaars lijstje de namen weg die je écht niet mooi vindt. Zo is het aantal namen waarover jullie moeten discussiëren in elk geval flink teruggebracht.

 2. Schakel hulp in

  Het klinkt misschien gek om een derde persoon erbij te betrekken, maar nood breekt wetten. Vraag eens aan je moeder of een andere verwant familielid wat zij vindt van jullie favoriete namen. Misschien geeft die frisse blik de doorslag. Hebben jullie al kinderen? Vraag dan wat zij een mooie naam vinden voor hun nieuwe broertje of zusje. Misschien zit er wel iets verrassends leuks tussen.

 3. Vernoemen

  Een ander optie is vernoemen. Door je kind te vernoemen naar een familielid of een ander belangrijk persoon, vind je het wellicht minder erg dat je niet helemaal weg bent van de naam zelf. Het gaat in zo’n geval toch meer om de betekenis en de gedachte erachter dan om de naam zelf.

 4. Ga voor een thema

  Je kunt ook besluiten om allebei afscheid te nemen van je all-time favorites en met een schone lei te beginnen. Ga bijvoorbeeld voor een thema dat jullie allebei leuk vinden en kijk samen naar de namen die in die categorie vallen. Wij tippen deze lijstjes met babynamen in de volgende thema’s: lente, heelal, celebs, natuur, stoer, kort en klassiek.

Check hier wat de wettelijke regels van naamgeving zijn in Nederland.

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock