Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babypraat is minder duidelijk

Babypraat: bijna alle moeders doen het. En dat vaak vanuit de verwachting dat je baby of peuter het beter begrijpt. Maar is dat wel zo? Nieuw onderzoek suggereert van niet.

Tegen baby’s en peuters praten we anders dan tegen volwassenen. We zetten een hoge stem op, gebruiken vaak verkleinwoordjes en praten langzamer. Voor kinderen is dit echter lastiger te verstaan dan wanneer we op een ‘volwassen’ toon praten. Zo schrijven onderzoekers in het blad Psychological Science.

Advertentie

Japan

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 22 Japanse moeders zowel tegen hun kinderen (18-24 maanden oud) als tegen een onderzoeker lieten praten. Vervolgens analyseerden ze de gesprekken. Ze onderzochten met name hoe duidelijk de woorden van de moeders waren, bijvoorbeeld door te kijken hoe goed vergelijkbare klanken in de verschillende gesprekken van elkaar te onderscheiden waren.

Opmerkelijk

Opmerkelijk genoeg bleek dat moeders duidelijker spreken als ze met een volwassene in gesprek zijn. Voorheen werd wel gedacht dat babypraat juist duidelijker is dan een gesprek tussen volwassenen, en dat het juist was bedoeld om het voor kinderen gemakkelijker te maken bepaalde klanken te leren.

Het overbrengen van emoties

Het onderzoek roept de nodige vragen op. Bijvoorbeeld: waarom praten moeders minder duidelijk tegen hun kinderen dan tegen volwassenen? De onderzoekers vermoeden dat moeders instinctief meer willen communiceren dan woorden: ze willen ook emoties overbrengen of de aandacht van het kind trekken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias.nl – Foto: 123rf