Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

zomerbaby
door

‘Baby's die in de zomer zijn geboren, hebben later meer kans op depressie’

Met de aangename temperaturen en lichte dagen staat de zomer bekend als het vrolijkste seizoen. Toch hebben zomerbaby’s meer kans op een depressie op latere leeftijd dan kinderen die in de herfst, winter of lente zijn geboren. Hoe zit dat?

Is jouw baby in de zomer geboren? Dan heeft hij vrijwel altijd mooi weer op zijn verjaardag, wat gevierd kan worden met een gezellig feestje in de buitenlucht. Dit zonovergoten seizoen lijkt alle ingrediënten te hebben voor een vrolijke toekomst, maar een recente studie van het gerenommeerde onderzoeksbureau London School of Hygiene & Tropical Medicine onder één miljoen schoolgaande Britse kinderen wijst iets anders uit. Kinderen die in de zomer zijn geboren, hebben 30 procent meer kans op mentale problemen als jongvolwassene.

Lees ook: 6x zo voed je een optimistisch kind op

Hoe kan dat?

Dat zomerbaby’s meer kans hebben op een depressie op latere leeftijd, heeft niet zozeer met de warme en lichte dagen te maken. Het gaat vooral om de schoolperiode. Zomerbaby’s worden geboren in het laatste kwartaal van het schooljaar en behoren daardoor tot de jongsten van de klas. Zij kijken vaak op tegen hun oudere klasgenoten die al meer kunnen. Ook verwachten leraren van elk kind hetzelfde, terwijl de jongste kinderen in de klas minder lang naar school gaan.

Concentratieproblemen

Maar er speelt meer mee. De jongste kinderen in de klas kunnen zich vaak slechter concentreren en worden sneller gediagnosticeerd met adhd dan klasgenoten die een paar weken of maanden ouder zijn. Wetenschappers vermoeden dat zomerbaby’s hierdoor ook meer risico lopen om mentale problemen te ontwikkelen.

Lees ook: Zo boost je het zelfvertrouwen van jouw kind

Gelukkige opvoeding

Hoe kun je dit nu voorkomen? Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gelukkig is. Maar hoe doe je dat: een gelukkig kind opvoeden? Voor geluk bestaat geen succesformule. Elk kind is anders en alle ouders voeden hun kinderen op hun eigen manier op. Toch kunnen deze tien opvoedtips, die allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn, een handje helpen.

Bron: telegraph.co.uk – Beeld: Shutterstock