Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby’s getest op meer ziektes

Het aantal ziektes waarop pasgeboren baby's bij de hielprik worden getest, moet worden uitgebreid van 17 naar 30. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

Advertentie

De test moet worden uitgebreid omdat er de afgelopen jaren voor een aantal zeldzame aandoeningen een behandeling is gekomen. Voor sommige ziektes zijn medicijnen ontwikkeld, andere zijn te behandelen via stamceltransplantatie of door het dieet van een kind aan te passen.

Tijdig opsporen ziektes

Een uitzondering vormen de ziektes waarvoor geen behandeling is, maar waarvoor het wel belangrijk is om ze op tijd te ontdekken om te voorkomen dat een baby een verkeerde behandeling krijgt.

Behandelbaar

Uitgangspunt bij het advies van de Gezondheidsraad is dat de ziektes te behandelen moeten zijn. Volgens de Raad gaat het ‘ten koste van de helderheid van het programma als geheel’ als ouders te horen krijgen dat hun kind een aandoening heeft die niet te behandelen is.

Minister Schippers van Volksgezondheid moet nog beslissen over het advies van de Gezondheidsraad, maar in de regel volgt de minister deze adviezen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Hielprik

 

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu