Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Baby’s getest op alcoholgebruik moeder tijdens zwangerschap’

Als je zwanger wilt worden of het al bent, kun je beter geen alcohol drinken. Je baby kan er namelijk allerlei afwijkingen van krijgen. Toch blijkt dat niet alle zwangere vrouwen eerlijk zijn over hun alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. In Schotland hebben ze daar iets op gevonden.

Advertentie

De eerste ontlasting van pasgeboren baby’s wordt in het Princess Royal Maternity Hospital in Glasgow getest op alcoholgebruik van de moeder. Inmiddels is dit al bij tweehonderd baby’s gebeurd. Hieruit bleek dat ongeveer 40% van de moeders ooit alcohol dronk tijdens de zwangerschap. Ongeveer 15% consumeerde meer dan een of twee kleine glazen per week.

Het onderzoek is overigens nog in volle gang. In totaal worden er 750 baby’s getest uit alle lagen van de samenleving. Ook moeten de moeders een vragenlijst invullen. Dr. Helen Marctier wil benadrukken dat het een misverstand is dat problematisch alcoholmisbruik tijdens de zwangerschap vooral zou voorkomen bij vrouwen uit lagere sociale klassen. Dat is namelijk nooit bewezen. “Het is veel makkelijker om te verhullen dat je te veel alcohol drinkt als je welvarend en slim bent.”

De onderzoekers hopen dat het testen leidt tot een afname van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), een afwijking die het gevolg is van overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Vanuit de British Pregnancy Advisory Service is er ook kritiek op het onderzoek. Zij zijn van mening dat zwangere vrouwen steun nodig hebben, niet controle. Het stigmatiseren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zal niemand helpen.

Advertentie

LEES OOK:

Auteur: Richt Kooistra – Bron:bbc.com – Beeld: Shutterstock