Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby’s leren beter door dutje

Baby’s slaan nieuwe informatie beter op als ze kort daarna een dutje doen. Zo blijkt uit onderzoek van de Britse Universiteit van Sheffield.

Na een dutje zijn baby’s van 6 tot 12 maanden oud beter in staat om een nieuwe vaardigheid na te doen, die ze eerder gedemonstreerd hebben gekregen van een volwassene. Waarschijnlijk helpt het dutje bij het opslaan en verwerken van herinneringen.

Advertentie

Wanten

Voor hun onderzoek analyseerde het onderzoeksteam een groep van 216 baby’s van tussen de 6 en 12 maanden oud. Een onderzoeker demonstreerde aan de baby’s hoe zij de wantjes van een knuffelbeest konden uittrekken.

30 minuten slaap

De helft van de baby’s deed vlak daarna een dutje van 30 minuten of meer. De andere helft van de kleine proefpersonen sliep niet of nauwelijks. Vlak daarna kregen de baby’s de handeling weer te zien. Wat bleek? Kinderen die minimaal 30 minuten hadden geslapen, begrepen de handeling veel beter. Zij waren geneigd om de wantjes van de knuffel op de juiste manier uit te trekken.

Voorlezen

‘We moeten dit verder onderzoeken,’ verklaart hoofdonderzoekster Sabine Seehagen van de Ruhr Universiteit in Bochum in de New York Times. ‘Misschien verliezen baby’s bepaalde informatie die ze hebben geleerd, als ze niet snel na het leerproces gaan slapen.’

Volgens Seehagen kunnen ouders hun voordeel doen met haar bevindingen. ‘Dit onderzoek toont aan dat je jonge kinderen het beste kunt voorlezen vlak voordat het bedtijd is.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The New York Times – Foto: 123rf

 Lees ook:
Slapen: 6 tot 12 maanden
Slapen: slaapschema bij baby’s