Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Baby’s raken minder overprikkeld door beperkt kraambezoek

Waar je voor de thuisisolatie de eerste weken hele schema's moest opzetten voor bezoek, komt er nu slechts een klein gezelschap op kraambezoek. Dat kan jammer zijn, maar baby's blijken juist baat te hebben bij al die rust.

Advertentie

Vrouwen die zijn bevallen tijdens de thuisisolatie hadden hun kraamtijd vast heel anders voor zich gezien. Geen invasie van visite die jouw baby komt bewonderen, maar verplicht in een bubbel met jouw kleintje. De voorzorgsmaatregelen kunnen een verademing zijn voor kersverse ouders, ziet kinderpsychiater Binu Singh. Het kan een ideaal excuus zijn om onder sociale verplichtingen uit te komen.

Kraamvisite wordt raamvisite: 10x jullie mooiste raamfoto’s

Verplichte visite

Voor de quarantaine was het gangbaar dat de deur werd platgelopen door kraamvisite. Daar zijn zowel moeder als baby eigenlijk neurobiologisch en psychologisch niet voor gemaakt. De kraamtijd staat in het teken van herstellen en wennen aan elkaar. Dan kan het onnatuurlijk en zelfs vervelend voelen om met anderen bezig te moeten zijn, terwijl je eigenlijk al je aandacht aan je kindje wilt geven.

Minder overprikkelde baby’s

Door de coronamaatregelen heb je nu wel de tijd en rust om met je baby en het herstel bezig te zijn. Minder bezoek heeft ook een gunstig effect op de baby. Experts merken dat baby’s minder vaak overprikkeld zijn. Heel gek is dat niet: een vreemde brengt veel prikkels met zich mee in de vorm van nieuwe geuren en geluiden. Ook kan je als jonge moeder (over)vermoeid raken van al die bezoekjes, en dat merkt de baby ook.

Advertentie

Op je eigen tempo

Kinderpsychiater Singh pleit er dan ook voor om de rustigere kraamtijd door te zetten. Moeder en baby hebben er baat bij om op hun eigen tempo aan elkaar te wennen en écht van de kraamtijd te genieten, zonder sociale druk en verplichtingen. Er zou altijd alle tijd moeten zijn om je baby vast te houden en te knuffelen.

Onrustige baby: wat kun je doen?

Bron: vakbladvroeg.nl – Beeld: Shutterstock