Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Back to school: zo ga je om met een moe en prikkelbaar kind

Terug in het vaste stramien, een andere juf en nieuwe leerstof. De kans is groot dat je kind de eerste schooldagen moe en prikkelbaar thuis komt. Weinig eetlust, snel huilen en nergens meer echt fut voor of zin in hebben, het hoort er allemaal bij. Zes tips hoe je hier als ouder het best mee om kunt gaan.

Advertentie
 1. Doe het rustig aan

  Laat je kind als hij thuis komt echt even tot rust komen. Plan na school niet meteen een activiteit in, maar drink wat en laat je kind lekker met zijn speelgoed spelen.

 2. Relax

  Verzin iets om samen te doen wat niet al te veel energie van je kind vraagt en voor hem ontspannend werkt. Samen een boekje lezen of wat kleuren bijvoorbeeld. Of ga even naar buiten zodat je kind lekker kan bewegen.

  Praten over school: zo vertelt je kind meer

 3. Gezonde voeding

  Zorg na schooltijd voor een gezonde, voedende snack, waar je kind energie van krijgt. Een lange dag op school op twee boterhammen hakt er best in. Dus mag er bij thuiskomst echt wel weer wat gegeten worden. Ga voor een handje noten, een cracker met kaas, een mueslireep of een andere snack die de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Van bloedsuikerspiegelschommelingen wordt je kind alleen maar nóg vermoeider en extra prikkelbaar.

  Advertentie

  Inspiratie nodig? Dit zijn gezonde snacks voor je kind

 4. Luisterend oor

  Kom niet meteen met een stortvloed aan vragen als je kind ’s middags thuiskomt, maar laat hem eerst even bijkomen van zijn dag. Neem daarna de tijd om rustig met hem te praten en toon oprecht interesse als je kind iets vertelt over zijn nieuwe klas of juf. Zeker ook als je kind bepaalde dingen minder leuk of lastig vond. Het is belangrijk dat je kind voelt dat je altijd voor hem klaarstaat en dat je ook écht luistert.

 5. Afscheidsritueel

  Zorg elke ochtend voor een duidelijk afscheidsritueel. Het is voor je kind prettig als hij weet waar hij aan toe is. Vertel hem wat je gaat doen en hoe zijn dag eruit ziet. Sluit af met een knuffel en een kus en maak het afscheid niet onnodig langslepend of dramatisch.

  Lees ook:
   Moeite met afscheid nemen bij school, zo ga je daarmee om

 6. Geef het tijd

  Sla niet onmiddellijk alarm als je kind zich de eerste schooldagen/weken anders gedraagt. Terug naar school gaan na een lange zomervakantie vraagt om gewenning. Maak je niet meteen zorgen en geef je kind de ruimte om zijn plek/weg te vinden in de nieuwe klas.

  Lees ook: Moeder bedenkt lieve oplossing voor eerste schooldag zoon

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten