
Regen en kinderen die rondstuiteren? De oplossing heet ballontennis
Heeft jouw kind energie over en stuitert ’ie all over the place? Leer hem dit leuke én energieverbrandende spel. Je hebt er geen racket voor nodig en het is ook nog eens goed voor de oog-handcoördinatie van je zoon of dochter.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Speeltijd: 30 tot 60 minuten
Verbruikte energie van het kind: matig tot hoog
Ballontennis
Ballontennis is een spel voor binnen dat kinderen helpt hun oog-handcoördinatie te oefenen, de basisprincipes van tennis leert en hun overtollige hoeveelheid aan energie overboord te kieperen zónder dat het lijkt alsof er een tornado door het huis heeft geraasd. Zo, hebben we je aandacht?
Het is dus in wezen tennis, maar dan met een ballon en zonder racket. Een leuke activiteit voor als het buiten koud is of regent, of voor kinderen die te jong zijn om met een tennisracket aan de haal te gaan, maar niet kunnen wachten om ergens tegenaan te slaan. Wat ons betreft een ideaal spel: geen troep, binnen no time uitgeputte (lees: rustige kinderen) en zo’n huis vol ballonnen oogt bovendien feestelijk. En daarmee dus ook heel geschikt voor het volgende kinderfeestje.
Dit heb je nodig
- Ballonnen
- Vliegenmeppers of iets anders om mee te meppen: denk aan papieren bordjes, maar gewoon met de blote handen kan natuurlijk ook. Ook leuk: laat de kinderen hun eigen ’racket’ maken door de papieren bordjes vooraf te versieren met kleurpotloden of verf.
- Een touwtje en twee stoelen om het touw tussen te spannen. Het touw vormt de bovenkant van het net, hier moet de ballon overheen.
Spelregels
Je kunt het spel zo makkelijk of ingewikkeld maken als je wilt. Plaats aan elke kant van het net één kind en leg de spelregels uit. Je kunt het simpel houden, door de kinderen de ballon over het net te laten slaan, of – als ze snel verveeld raken – alle kinderen aan één kant van het net zetten, waarna jij een mand vol ballonnen hun kant opgooit om te raken. Je kind kan dit met hulp van jou trouwens ook prima alleen spelen: jij gooit de ballon, hij slaat terug.
Leg bij oudere kinderen ook uit dat je op verschillende manieren tegen de ballon kunt slaan: met een forehand en een backhand bijvoorbeeld. Ook kun je werken met een scorebord, voor de fanatiekelingen. Of de kleintjes kunnen – terwijl zij de ballon terugkaatsen – hardop hun slagen tellen.
Rotweer buiten? Hier 10 originele tips zodat je kind zich niet hoeft te vervelen.
Bron: Fatherly