Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Barista 'dwingt' zwangere vrouw decafé koffie te drinken

Stel, je bent zwanger en je bestelt je favo koffie bij Starbucks. Moet kunnen, zou je zeggen. Maar daar denkt niet iedereen zo over. Zo ging er onlangs een Tweet viral van een discussie tussen een zwangere vrouw en een barista. De man stond erop een 'decaf' voor haar te maken, maar daar was ze niet van gediend.

De Britse stand-up comedian Tiffany Stevenson maakte de opvallende discussie mee en deelde het gesprek op haar Twitter-account. Het ging ongeveer zo.

Advertentie

Toen de zwangere vrouw haar bestelling, een Caramel Macchiato, aan wilde pakken, kreeg ze hem niet van de barista. Hij zei: ‘O, de koffie is voor jou. Zal ik er een decafé van maken?’ Toen de vrouw antwoordde dat dat niet hoefde, zei de man: ‘Ik doe het toch, want cafeïne is slecht voor de baby.’

Een per dag

De zwangere vrouw legt vervolgens uit dat ze maar één kop koffie per dag drinkt, maar daar heeft de barista geen boodschap aan. Dan besluit Tiffany zich ermee te bemoeien: ‘Ga jij als man een vrouw nou vertellen wat ze wel en niet mag tijdens haar zwangerschap?’ Het helpt niet, de man blijft bij zijn standpunt.

Verbijsterd

Tiffany vindt het te idioot voor woorden: ‘Krijgen de barista’s bij Starbucks tegenwoordig ook een training in verloskunde?’

Lees ook: Koffie en borstvoeding, zo zit dat

‘Niet mee bemoeien’

Ze is duidelijk niet de enige die het belachelijk vindt dat de barista zich bemoeit met de keuze van de zwangere vrouw. Reacties als: ‘Waar bemoeit hij zich mee?’ en: ‘Ik heb een keer precies hetzelfde meegemaakt tijdens mijn zwangerschap. Ik was daar dagenlang pissig over.’ zijn niet van de lucht.

Maximaal twee kopjes koffie

Toch zijn er ook vrouwen die wél achter de barista staan of in elk geval voor een deel. Natuurlijk moet je als zwangere vrouw zelf beslissen wat je wel en niet doet, stellen zij, maar op zich is de gedachte van de barista niet heel gek. En daar hebben ze een punt. Het is namelijk niet gezond om onbeperkt koffie, thee of andere drankjes met cafeïne te drinken. Zeker niet tijdens je zwangerschap. Cafeïne is een opwekkende stof die een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks gebruik van te veel cafeïne houdende producten (zoals koffie, cola, energiedranken en chocolade) je vruchtbaarheid vermindert en de kans op een miskraam vergroot. Maximaal twee koppen koffie (met cafeïne) is dan ook het advies.

Meer weten? Zo zit het met koffie en thee tijdens zwangerschap

Effecten op de baby

De cafeïne die jij als moeder drinkt bereikt via de placenta ook je kind. Een volwassene is in staat om cafeïne vrij snel af te breken, maar een ongeboren baby nog niet. De effecten die wij ondervinden, ondervindt de baby dus ook, maar dan langer. Zijn hartslag verhoogt en het maakt de baby actiever. Een onrustige baby ontwikkelt zich minder goed. Een aantal studies associeert het gebruik van cafeïne dan ook met het krijgen van baby’s met een lager geboortegewicht. Een andere reden om beperkt cafeïne te drinken, is dat het stofje zorgt voor een toename van maagzuurafgifte, waar zwangere vrouwen regelmatig mee te kampen hebben. Oftewel: ga gerust naar de Starbucks voor je lievelingskoffie, maar overdrijf het niet. Al is het natuurlijk afwachten of je dan überhaupt een bakkie pleur mét cafeïne meekrijgt van de barista.

Lees ook: Light frisdranken tijdens zwangerschap

Bron: Buzzfeed.com Beeld: Shutterstock