door

‘Belangrijke oorzaak eczeem ontdekt’

Bepaalde darmbacteriën zijn waarschijnlijk de oorzaak bij de ontwikkeling van eczeem bij jonge kinderen. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Winclove Probiotics.

Om achter de oorzaak van eczeem te komen, bekeken onderzoekers de ontlasting van 3 maanden oude baby’s. Ze vonden hogere concentraties butyraat bij gezonde kinderen vergeleken met kinderen die eczeem ontwikkelen. Butyraat is een vetzuur dat ervoor zorgt dat de darmen op de juiste zuurgraad blijven, en vormt daarnaast een voedingsbodem voor bacteriën. Op een goede manier, want die specifieke bacteriën ontgiften en produceren vitaminen.

Advertentie

Hoe meer, hoe beter

Butyraat speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van regulerende afweercellen in het lichaam. Hoe meer butyraat in je lijf, hoe beter. De onderzoekers melden dat lagere niveaus van butyraat kunnen aantonen dat kinderen eczeem zullen ontwikkelen. De verschillen in niveaus van deze vetzuren waren al aanwezig op de leeftijd van 3 maanden en bij de meeste kinderen ontwikkelde het eczeem zich na het eerste levensjaar.

Probiotica en Selenium

De onderzoekers toonden eerder aan dat het geven van een probiotisch mengsel een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van eczeem in de eerste 3 maanden van het leven van kinderen met hoog risico. Het effect was werkzaam tot het tweede levensjaar. De aanwezigheid van het antioxidant selenium verbetert daarnaast de opname van butyraten. Selenium vind je in bijvoorbeeld tomaten, uien, broccoli en vette vis (sardines, zalm, tonijn, haring, makreel).

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Foto: 123rf