Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo belangrijk is het dragen van een zonnebril voor je kind (ook baby's!)

Dat de huid van (jonge) kinderen gevoelig is en goed beschermd moet worden tegen de zon, dát weten alle ouders inmiddels wel. Een ander kwetsbaar lichaamsdeel wordt echter vaak vergeten in de zomer: de ogen.

Advertentie

‘Ouders zijn zich er niet van bewust dat er echt wat kapot gaat door de zon’, zegt Ouders van Nu-hoofdredacteur Hilde Tholen. In dat opzicht is het ook niet gek dat slechts 6 procent van de baby’s een zonnebril draagt. Pas vanaf hun achtste draagt meer dan de helft van de kinderen een zonnebril, blijkt uit onderzoek van brillenglazenproducent Zeiss.

Tip: Hier vind je fijne zonnebrilletjes voor je baby.

UV-schade

Onverstandig, zegt oogarts Tjeerd de Faber tegen EditieNL. Kinderen kijken namelijk niet weg van fel zonlicht (volwassenen doen dat wel). Bovendien moeten ze nog zoveel jaar met hun ogen en de UV-schade stapelt zich dus alleen maar op. Zeker omdat we tegenwoordig makkelijk 90 jaar worden.

Lees ook: Veilig met je baby in de zon, zo doe je dat

Wat als je kind geen zonnebril op wil?

Maar ja, hoe krijg je je peuterpuber zover dat hij zijn zonnebrilletje niet woest afrukt en op de stoep/het strand/in het water gooit? ‘Ze willen het echt wel of echt niet. Ligt gewoon aan het type kind’, zegt Tholen. Het is dus een beetje mazzel hebben. Het valt niet aan te leren of een kind een zonnebril wel of niet accepteert. Een oplossing kan zijn om kinderen uit de volle zon te houden en in de schaduw te laten spelen. De ogen kunnen ook beschermd worden door een hoedje op te zetten met een brede rand. Accepteert het kind de zonnebril wel, zet dan de zonnebril altijd op op zonnige dagen.

Advertentie

Oogarts De Faber heeft twee tips. ‘Vanaf de tijd dat een kind een bril accepteert, zou ik de zonnebril wel opzetten. En kleine kinderen die geen zonnebril op willen? ‘Die kun je beter uit de zon houden.’

Lees ook: Alle tips voor een goede baby- en kinderzonnebril!

Bron: EditieNL