Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Betekenis babygehuil niet te ontcijferen

Het is zo goed als onmogelijk om op basis van babygehuil in te schatten wat een baby wil, zo blijkt uit een nieuwe studie. De geluiden die baby's maken, verraden wel of ze het naar hun zin hebben of niet.

Advertentie

Volwassenen kunnen echter bijna nooit aan gehuil afleiden of een baby bijvoorbeeld pijn heeft, of honger. Dat concluderen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Geluidsopnames

Voor het onderzoek lieten wetenschappers 333 volwassenen luisteren naar opnames van baby’s die tussen de 5 en 10 maanden oud waren. De geluidsopnames werden gemaakt op verschillende momenten: tijdens het spelen, maar ook terwijl baby’s werden gevaccineerd, op het moment dat ze werden gescheiden van hun ouders, of wanneer ze honger hadden.

Spelen

De proefpersonen konden aan de hand van de babygeluiden goed inschatten of de baby’s gestrest waren of niet. Maar het lukte hen vrijwel nooit om te bepalen waarom de kinderen huilden. Alleen als de baby’s aan het spelen waren, werd dat vaak geraden op basis van het geluid.

Alleen primaire emotie

Volgens hoofdonderzoekster Jitka Lindová brengen baby’s met hun gehuil dan ook alleen een primaire emotie over. ‘Baby’s zijn zich er tijdens het huilen waarschijnlijk helemaal niet van bewust dat ze ons iets willen vertellen,’ verklaart ze op nieuwssite New Scientist.

Advertentie

Oefenen met communicatie

De geluiden die baby’s maken tijdens het spelen, vormen mogelijk een uitzondering, omdat de kinderen dan vaak wel proberen te communiceren met volwassenen, bijvoorbeeld door te lachen of door geluiden na te bootsen. ‘Bij spelgedrag oefenen kinderen mogelijk met communicatie,’ aldus Lindová.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Plos One – Foto: 123rf

 

Lees ook:

5 vragen over huilen

Huilen mag

Advertentie

Troosttips

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu