Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Betere band met je baby? Aai je buik!

Al vanaf de 16e week van de zwangerschap kunnen foetussen geluiden van buiten de baarmoeder horen. Veel moeders praten dan ook tegen hun ongeboren baby of laten hem alvast wennen aan een muziekje. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het aanraken van je buik waarschijnlijk een groter effect heeft.

De onderzoekers zagen op echo’s dat baby’s veel sterker reageren op aanrakingen dan op geluid.

Advertentie

Contact maken

Het is al langer bekend dat contact maken met een baby al kan als hij nog in de buik zit, maar onderzoek naar de reactie van ongeboren baby’s op aanraking was nog nooit gedaan. Voor het onderzoek werden 23 zwangere vrouwen ingedeeld in drie groepen: de eerste groep las een verhaaltje voor, de tweede groep aaide over de buik en de derde lag gewoon stil met de armen langs het lichaam.

Echo

Tijdens het experiment keken de onderzoekers met een echo of de baby’s hun armen, hoofd of mond bewogen. De baby’s van de moeders die een verhaaltje voorlazen bewogen iets vaker dan de moeders die niets deden. Maar bij de moeders die hun buik aaiden, was de respons van de baby’s veel groter. De baby’s van moeders die in het derde trimester van hun zwangerschap waren, maakten meer bewegingen dan baby’s in het tweede trimester.

Doelgericht

De onderzoekers vermoeden dat de bewegingen van de foetussen doelgericht zijn en dat ze dus echt reageren op de aanrakingen van de buik. Ook ontdekten ze dat baby’s al vroeger op aanraking reageren dan tot nu toe gedacht: al tussen de 21e en 25e week, in plaats van de 26e week.

Lees meer:
Contact met de baby

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: PLOS ONE – Foto: 123rf