Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Betere begeleiding tijdens zwangerschap kan overlijden van te vroeg geboren baby’s voorkomen

Een goede verloskundige is goud waard. Dat kun je van tevoren wel bedenken, maar als je er eenmaal eentje hebt getroffen dan besef je dat maar al te goed. Begeleiding is zelfs zo belangrijk, dat het de dood van honderden te vroeg geboren baby’s kan voorkomen.

Tijdens je zwangerschap ga je regelmatig naar de verloskundige. Ze begeleidt je gedurende de hele zwangerschap en in de kraamperiode daarna. Een verloskundige is ervoor opgeleid om jou en je baby in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. Ze heeft een informerende en controlerende functie om eventuele complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen of vroegtijdig te behandelen. Maar ze is er ook om naar jou en je partner te luisteren.

Advertentie

Lees ook: Wat doet een verloskundige?

Sterfte bij vroeggeboorte

Goede begeleiding tijdens je zwangerschap is enorm belangrijk. Intensieve begeleiding kan de dood van te vroeg geboren baby’s zelfs voorkomen, zeggen onderzoekers en verloskundigen. Vorig jaar stierven er in Nederland meer dan duizend baby’s doordat ze te vroeg werden geboren (na de 22ste en voor de 37ste week van de zwangerschap), blijkt uit nieuwe cijfers van Perined, dat de geboortezorg in Nederland ondersteunt.

Vertrouwde hulpverleners

Intensievere begeleiding van een klein groepje verloskundigen of gynaecologen met wie je een band hebt opgebouwd, is de sleutel bij het voorkomen van vroeggeboortes. Een kwart van de vroeggeboortes kan daarmee worden tegengegaan, stelt Ank de Jonge, onderzoeker van het Amsterdam UMC. Vrouwen die worden begeleid door een hecht team van zorgverleners durven bijvoorbeeld eerder problemen ter sprake te brengen en stoppen ook eerder met roken en drinken tijdens de zwangerschap. Als je vertrouwen hebt in je verloskundige, brengt dat ook je stressniveau omlaag. En stress tijdens je zwangerschap moet je zo veel mogelijk vermijden.

Veel winst te boeken

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) staat achter de uitspraken van onderzoeker de Jonge. Zij vinden dat er enorm veel winst te boeken valt als er wordt ingezet op het voorkomen van vroeggeboortes. Daarom hoopt de organisatie dat er meer aandacht komt om vroeggeboortes te voorkomen.

Lees ook: Alles over vroeggeboorte

Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock