Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Bevalling heftiger dan duursport’

Denk je dat het rennen van een marathon zwaar is? Vergeleken met een bevalling is het een eitje. Het krijgen van een kind is namelijk de ‘meest traumatische gebeurtenis’ die het menselijk lichaam kan ondergaan, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

De impact van een bevalling op je lichaam is groot: het herstelproces van bekkenverwondingen kan 8 maanden in beslag nemen. Meer dan 15% van de vrouwen kampt zelfs met bekkenverwondingen die helemaal niet meer helen.

Advertentie

MRI-scan

Een topsporter die een zware blessure oploopt, krijgt vaak meteen een MRI-scan, dus waarom een pas bevallen vrouw niet? Het lichaam van een zwangere vrouw heeft na de bevalling immers ook een flinke tik gehad. Om die reden zijn onderzoekers dan ook begonnen met het in kaart brengen van bevallingsverwondingen door middel van MRI-scans.

6 weken herstel

Vrouwen krijgen na hun bevalling vaak te horen dat hun lichaam ongeveer 6 weken nodig heeft om te herstellen. Maar niet iedereen voelt zich na 6 weken al beter, en ook niet iedereen kan na 6 weken weer beginnen met werken. Sommige vrouwen hebben zelfs 8 maanden nodig om te herstellen van hun bekkenverwondingen.

ZIE OOK: Bekkenbodemspieren trainen na bevalling
ZIE OOK: Wat niemand je vertelt over de bevalling

Blaasproblemen

‘Vrouwen met bekkenpijn voelen vaak dat er iets niet klopt, maar snappen niet waarom ze last hebben en krijgen geen goed antwoord op hun vraag’, aldus dokter Janis Miller. ‘Vrouwen kunnen last krijgen van blaasproblemen, en in sommige gevallen kan zelfs een verzakking van de organen optreden als de bekkenbodemspieren niet in staat zijn om deze op hun plaats te houden.’

Gescheurde bekkenbodemspier

Voor het onderzoek bestudeerde dokter Miller en een team van verloskundigen, radiologen en verloskundigen een groep zwangere vrouwen met een verhoogd risico  op een gescheurde bekkenbodemspier. Om een diagnose te kunnen stellen en een indicatie te kunnen  geven van de herstelduur, werd een MRI-scan ingezet.

Overtollig vocht en breuken

Voorheen werd altijd gedacht dat bekkenverwondingen zenuw of spier-gerelateerd waren. De MRI-scans lieten echter een heel ander resultaat zien. Zo bleek een kwart van de vrouwen breuken te hebben die vergelijkbaar zijn met sport-gerelateerde breuken.

Ook bleek twee derde van de vrouwen overtollig vocht in hun schaambeenmerg te hebben, iets wat normaal gesproken duidt op een ernstige spierinspanning. Daarnaast had 41% van de vrouwen een gescheurde bekkenbodemspier, waarbij de spier gedeeltelijk of volledig los was van het bot.

Miller benadrukt echter dat een MRI-scan niet noodzakelijk is. ‘We zeggen niet dat elke vrouw na de geboorte een MRI-scan van zichzelf moet maken’, zegt ze. ‘Het is alleen wel belangrijk dat als vrouwen pijn hebben of als het herstel na een bevalling wel erg lang duurt, ze naar een dokter gaan.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Dailymail.co.uk – Foto: 123rf