Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Beweegprogramma's voor peuters steeds populairder

Beweegprogramma’s voor peuters raken steeds meer in opkomst. Goed nieuws, want hoe meer je kind beweegt vanaf zijn tweede levensjaar, hoe beter de motorische ontwikkeling. En het helpt natuurlijk ook tegen overgewicht.

Nijntje Beweegdiploma

Ruim drie jaar geleden riep de Koninklijke Nederlandse Gym Unie (KNGU) het Nijntje Beweegdiploma in het leven, omdat veel kinderen een (te) groot deel van hun tijd zittend – voor de tv of met een tablet – doorbrengen. Het diploma zou net zo normaal moeten worden als het zwemdiploma, vindt de Unie.

Advertentie

FC Balbini

Vaders Jorre Rienstra en Jeroen Janssen vonden ook dat peuters van nu wel wat meer in beweging mochten komen. Zij hadden zo hun een eigen idee. Jorre: ‘Mijn oudste was nogal actief. De weekenden met slecht weer bracht ik noodgedwongen door in speelparadijzen, zodat hij zijn energie kwijt kon. Ik zocht me rot naar alternatieven, maar voetbal, tennis en hockey beginnen pas vanaf vijf jaar of ouder. Veel meer dan peutergym, tuimeljudo en ballet was er niet voor driejarigen. Dat vond ik raar. In Amerika en Engeland bleken er namelijk wel sporten te zijn als soccer todds voor de allerkleinsten.’ Jeroen kampte met hetzelfde probleem en huurde zelfs al met een paar vaders een gymzaaltje, om met hun peuters wat te spelen met een bal. Toen Jorre en Jeroen elkaar ontmoetten, werd FC Balbini geboren.

Quality time en cognitieve ontwikkeling

Jorre: ‘Voetbal is het haakje, maar onze beweeglessen gaan in de eerste plaats om plezier en quality time tussen ouder en kind. In een les van drie kwartier doen we zes tot acht oefeningen onder leiding van een gediplomeerde leraar, en lang niet altijd met een bal. We richten ons behalve op de motoriek, ook op de sociale en cognitieve ontwikkeling. Inmiddels hebben we dertig locaties door het hele land, waar bijna 2000 kinderen op zaterdag of zondag een FC Balbini-diploma hebben gehaald.’

Tegen overgewicht

Het Nijntje Beweegdiploma hoopt komend jaar het 40.000e diploma uit te reiken. Sportorganisatie NOC*NSF is dolgelukkig met de ontwikkeling en hoopt dat beweeglessen de ‘toenemende beweegarmoede’ en overgewicht tegengaan.

Meer info: fcbalbini.nl en beweegdiploma.nl

MEER LEZEN?

Auteur: Jorinde Benner – Beeld: FC Balbini