Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: een sportieve zwangerschap zorgt voor een kortere bevalling

Gebruik jij je zwangerschap als excuus om vooral op de bank te hangen? Rust ís ook heel belangrijk, maar bewegen net zo goed. Onderzoek wijst uit dat sporten tijdens de zwangerschap je bevalling kan verkorten.

Advertentie

Zwangere vrouwen die gemiddeld drie keer per week licht intensief sporten, brengen minder uren door in de verloskamer, blijkt uit de resultaten.

Work-out programma

Aan een onderzoek naar beweging tijdens de zwangerschap van de Technical University van Madrid deden 508 zwangere vrouwen mee. Ze werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een licht intensief workout-programma opgelegd, dat ze drie keer per week moesten uitvoeren. De andere groep hoefde helemaal niet te sporten.

Duur van de bevalling

De bevallingen van deze vrouwen werden op de voet gevolgd. Hoe verliep de bevalling, hoe lang duurde het voor de baby werd geboren en vroegen ze om pijnstilling?

Minder tijd in de verloskamer

Wat bleek: de moeders die tijdens hun zwangerschap het workout-programma hadden gevolgd, brachten minder tijd door in de verloskamer. Zowel de ontsluitingsfase als de geboorte zelf duurde aanzienlijk korter. Dat was niet het enige verschil: de ‘sportieve’ moeders vroegen ook minder vaak om een ruggenprik of andere medische pijnbestrijding. Dus… die trainingsbroek toch ook maar weer eens aantrekken om te doen waarvoor-ie eigenlijk is gemaakt? En ook al moeten we nu allemaal zoveel mogelijk binnenblijven, gelukkig zijn er online heel veel workouts te vinden voor zwangere vrouwen.

Advertentie

Hier tips van bewegingsdeskundige Esther van Diepen: dit zijn geschikte sporten voor zwangere vrouwen.

Bron: The Independent – Beeld: Shutterstock