Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: je partners hand vasthouden tijdens de bevalling helpt écht

Veel partners hebben het gevoel dat ze er tijdens de bevalling voor spek en bonen bij staan. Tuurlijk, ze brengen je water, puffen gezellig mee en wrijven over je rug, maar ja, jíj doet het werk.

Advertentie

Toch kun je de rol van je partner tijdens de bevalling maar beter niet onderschatten: het vasthouden van zijn hand kan de pijn echt verzachten, blijkt uit nieuw onderzoek.

Helpt het echt?

Dat vroeg een neurowetenschapper zich af na de bevalling van zijn vrouw. Had hij haar nu wezenlijk geholpen door haar hand vast te houden? Hij besloot dat eens grondig uit te zoeken.

Hand vasthouden

Voor zijn onderzoek verzamelde hij 23 koppels. De vrouwen uit de groep werden vervolgens in verschillende situaties blootgesteld aan pijn. Terwijl ze alleen waren, in dezelfde kamer als hun partner, terwijl ze hun partners hand vasthielden én terwijl ze de hand van een vreemde vasthielden.

Lees ook: Dit zijn 19 don’ts voor partners tijdens de bevalling

Minder pijn

Wat bleek? Vrouwen die de hand van hun partner vasthielden, hadden minder pijn dan wanneer ze alleen waren of de hand van een vreemde vasthielden. Ook de aanwezigheid van de partner in de kamer bleek geen effect te hebben op hun pijngrens.

Advertentie

Empathie

Uit tests waarbij de hersenactiviteit werd gemeten, bleek dat het vasthouden van een hand leidt tot de synchronisatie van de ademhaling, hartslag en zelfs van hersengolfpatronen. Kortom: de hersenen van iemand met pijn bleken minder pijn te voelen als ze aan het brein van een ander waren ‘gekoppeld’. Hoe meer empathie iemand voelt voor de ander, hoe meer synchronisatie en hoe groter het pijnstillend effect.

Lees hier meer over natuurlijke pijnstilling tijdens de bevalling.

Bron: Nature.com – Beeld: Shutterstock