Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bewezen: hersenen van baby’s reageren sterk op oogcontact

Staar jij ook als een verliefde puber het liefst de hele dag in de ogen van je baby? Vooral blijven doen. Oogcontact kan de communicatie tussen baby’s en volwassenen flink versterken, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Als baby’s en volwassenen oogcontact maken, vertonen hun hersenen al snel precies hetzelfde tempo van hersenactiviteit. Waarschijnlijk helpt deze afstemming van hersenen baby’s bij de communicatie en het leren van nieuwe vaardigheden, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Advertentie

Liedje zingen

Voor het onderzoek kregen 36 jonge kinderen een vrouw te zien die een kinderliedje zong. De ene keer maakte de vrouw oogcontact met de kinderen, maar soms wendde ze haar blik af. Zowel de vrouw als de baby’s droegen tijdens het experiment een badmuts met elektroden, zodat hun hersengolven konden worden gemeten.

Synchronisatie hersengolven

En wat blijkt? Bij oogcontact synchroniseerden de hersengolven van de baby’s bijna onmiddellijk met de hersengolven van de vrouw. Maar wanneer zij haar blik afwendde, gebeurde dit niet. Baby’s die werden aangekeken door de zingende vrouw maakten direct ook meer geluiden.

Belangrijk voor leerprocessen

Volgens de onderzoekers is de synchronisatie van de hersenen waarschijnlijk erg belangrijk voor de leerprocessen van jonge kinderen. ‘Dit mechanisme zou baby’s weleens kunnen voorbereiden op communicatie. Het zorgt er mogelijk voor dat ze weten wanneer ze moeten spreken en wanneer ze moeten luisteren, zodat ze effectiever leren,’ verklaart hoofdonderzoeker Victoria Leong.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: PNAS – Beeld: Shutterstock