Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: hond kan stress bij kind verminderen

Het aaien en knuffelen van een hond kan kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud helpen om zich minder onrustig te voelen in stressvolle situaties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Florida.

Advertentie

Voor het onderzoek werden honderd gezinnen met een hond en kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud onderzocht. Om het stresslevel van de kinderen te kunnen meten, moesten ze tijdens het onderzoek in het openbaar een spreekbeurt geven en een hoofdrekenopdracht doen. Dit zijn taken die ze in het dagelijks leven ook moeten doen, en waarvan bekend is dat het stresshormoon cortisol erdoor stijgt.

Speekselmonster

Voordat de kinderen aan hun opdracht begonnen werd een speekselmonster genomen om hun cortisolniveau te meten. Vervolgens werden de kinderen willekeurig ingedeeld in drie groepen. Sommige kinderen mochten de opdrachten doen met hun hond bij zich, sommige met hun ouders in de buurt en sommige helemaal alleen. Na afloop werd het cortisolgehalte opnieuw gemeten.

Tip: dit zijn 10 kindvriendelijke hondenrassen. 

Met hond of ouders

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen zich veel minder onrustig of gestrest voelden wanneer ze hun hond in de buurt hadden. De resultaten verschilden sterk van de kinderen die hun ouders bij zich hadden of die helemaal geen steun kregen.

Advertentie

Interactie met hond

Het cortisolgehalte verschilde per kind, afhankelijk van de mate van interactie met de hond. Hoofdonderzoekster Darlene Kertens: ‘Kinderen die hun hond bij zich riepen en daarna met hem knuffelden hadden lagere cortisolgehalten in hun speeksel. Als de hond rondliep of uit zichzelf naar het kind toekwam, werd het stressgehalte aanzienlijk minder verlaagd.’

De 10 gouden regels voor een kind: zo ga je veilig om met een hond. 

Volwassenen

Volgens Kertens denken veel mensen dat honden goed zijn voor kinderen, maar wetenschappers konden niet eerder vaststellen of dit ook echt zo is en hoe het werkt. ‘Hoe we als kind leren omgaan met stress, heeft consequenties voor hoe we als volwassene omgaan met stressvoll situaties.’ Ze vindt het daarom belangrijk om al vroeg te weten welke factoren de stressreactie bij een kind kunnen verminderen.

Bron: University of Florida News – Beeld: Shutterstock


Advertentie