Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: 'Kinderen van oudere ouders hebben minder gedragsproblemen'

Het krijgen van kinderen op relatief late leeftijd heeft een positief effect op de mentale gesteldheid van een kind. Wetenschappers hadden verwacht dat kinderen van oudere ouders meer gedragsproblemen zouden vertonen als ze opgroeien, maar het tegendeel blijkt waar. Juist de kinderen van oudere vaders en moeders hebben minder last van bijvoorbeeld agressie en opstandigheid.

Advertentie

Dat blijkt uit een onderzoek van meerdere Nederlandse universiteiten, waarvan de uitkomst is gepubliceerd in het tijdschrift Child Development. Het is bekend dat een hogere leeftijd van de ouders de kans op fysieke neurologische afwijkingen van het kind vergroot. Maar een hogere leeftijd blijkt op de mentale gesteldheid van het kind dus juist een positief effect te hebben. ‘Ouders die relatief laat kinderen hebben gekregen, kunnen we wat dit betreft geruststellen,’ zegt Mariëlle Zondervan, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. ‘Zij hoeven zich geen zorgen te maken over negatieve effecten daarvan op het gedrag van hun kind.’

Lees ook: Nederlandse vrouwen steeds later voor het eerst moeder

Minder problemen

Bij het onderzoek werd data gebruikt van 32.893 Nederlandse kinderen uit verschillende grote studies waarin jarenlang gegevens zijn bijgehouden. Alle data zijn verzameld met hulp van mensen uit de omgeving van het kind: de leerkrachten, de vader, de moeder, en ook de kinderen zelf. ‘Dit maakt het onderzoek zeer betrouwbaar’, aldus Zondervan.

Opleiding en inkomen

Hoe het kan dat kinderen van oudere ouders minder fysieke agressie vertonen en zich beter aan de regels houden als ze 10-12 jaar oud zijn, daar zijn meerdere verklaringen voor mogelijk. ‘Voor een deel lijken het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders een verklaring’,  zegt Zondervan tegen RTL Nieuws. ‘Ouders die hoger opgeleid zijn en/of een hoger inkomen hebben, zijn vaak ook ouder als ze aan kinderen beginnen, en hun kinderen ervaren vaak ook minder gedragsproblemen.’ Een ander onderzoek laat zien dat oudere ouders mogelijk gevoeliger zijn voor de behoeften van het kind en vaak meer structuur bieden.

Lees ook: Onderzoekers: ’34 jaar is dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden’

Impulsiviteit

Wat volgens Zondervan ook zeker een rol kan spelen, is dat juist de ouders die zelf last hebben van gedragsproblemen, vaak impulsiever zijn. Door die impulsiviteit nemen ze eerder kinderen. ‘Aan deze kinderen geven ze hun gedragsproblemen dan door. Daardoor kunnen net wat meer gedragsproblemen voorkomen bij jongere ouders.’

Advertentie

Lees ook: 1 op de 5 moeders vindt dat ze ‘te laat’ kinderen heeft gekregen

Bron: UU / RTL Nieuws Beeld: Shutterstock