Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: kinderen van zorgzame vaders zijn slimmer

Is jouw partner niet bij jullie baby weg te slaan? Dat komt mooi uit! Kinderen die met name in de eerste maanden van hun leven veel aandacht krijgen van hun vader, blijken later beter én sneller te kunnen leren.

Advertentie

Dat blijkt uit een studie van drie Britse universiteiten. Het effect van een betrokken vader was al met drie maanden te zien.

Observaties

Voor het onderzoek werd een groepje vaders geobserveerd tijdens een speelsessie met hun drie maanden oude baby. De wetenschappers keken vooral naar de lichaamstaal van de vader: was hij betrokken en rustig? Of juist afwezig en te druk? Twee jaar later werd de ontwikkeling van de kinderen onder de loep genomen. Wat was bijvoorbeeld hun taalniveau en hoe goed was hun oog-hand coördinatie?

Voorsprong

De wetenschappers deden een verrassende ontdekking. Peuters van wie de vaders heel betrokken en gericht op het kind waren in de babytijd, liepen als tweejarigen voor in hun cognitieve ontwikkeling. Terwijl peuters van wie de vader in de babytijd meer afwezig was, juist lager scoorden wat betreft hun cognitieve ontwikkeling. Volgens de onderzoekers toont dit aan hóe belangrijk het is dat vaders echt betrokken zijn bij de opvoeding.

Niet alleen in babytijd

Vaders blijken sowieso trouwens een cruciale rol te spelen bij de ontwikkeling van de intelligentie van een kind. Niet alleen in die eerste levensmaanden. Kinderen ontwikkelen ook op latere leeftijd hun intellectuele vaardigheden beter als hun vader vaak in de buurt is, zo blijkt uit Canadees onderzoek. Ze scoren hoger op intelligentietesten en vertonen minder vaak gedragsproblemen. Of vader en kind in hetzelfde huis wonen, maakt daarbij niet uit. Het gaat erom of de vader actief betrokken is bij de opvoeding van z’n kind(eren).

Bron: BBC – Beeld: Shutterstock