Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bewezen: langere zwangerschap zorgt voor een slimmer kind

Het vermoeden was er al heel lang, maar nu is het eindelijk wetenschappelijk bewezen. Hoe langer de zwangerschap (tussen de 37 en 42 weken), hoe groter het hersenvolume van je baby is.

Advertentie

Dit blijkt uit Nederlands onderzoek aan het Erasmus MC in Rotterdam door wetenschapper dr. Hanan El Marroun, gepubliceerd in JAMA Pediatrics. Voor het onderzoek werd de zwangerschapsduur van 3079 Nederlandse vrouwen vastgelegd. Toen de kinderen van deze vrouwen eenmaal tien jaar waren, ondergingen zij een hersenscan waarbij hun brein in kaart werd gebracht. Uit deze scans bleek dat iedere week die het kind langer in de baarmoeder had doorgebracht, leidde tot grotere hersenvolumes (op de leeftijd van tien jaar). Een vervolgstudie moet uitwijzen wat de gevolgen zijn op langere termijn voor de hersenfunctie van kinderen die te vroeg zijn geboren.

Elke week telt

Uit het onderzoek komt naar voren dat de ontwikkeling van het brein nog doorgaat tot de laatste dagen van de zwangerschap. Marroun: ‘Elke week telt, tot de laatste dag. Voor de hersenen van de baby is het dus het best om de zwangerschap zo lang mogelijk te laten duren. Zelfs als de moeder al overtijd is en het kind voldragen is.’

Voorzichtig met inleiden

De onderzoeker benadrukt daarom dat voorzichtigheid met inleiden hierom op zijn plaats is. ‘We zien het aantal inleidingen in Nederland toenemen. Dit onderzoek pleit ervoor om hier voorzichtig mee te zijn.’ Maar hij geeft ook aan dat dit per situatie verschilt en het uiteraard anders is bij medische complicaties: dan kunnen inleidingen en keizersneden zelfs noodzakelijk zijn. ‘Maar als dit niet per se nodig is, hopen we dat artsen en ziekenhuizen deze nieuwe kennis meenemen bij het nemen van medische beslissingen. Nu wordt vooral gekeken naar het moment zelf, maar wat het op lange termijn kan betekenen is minstens zo belangrijk.’

Lees ook: Vuile lucht heeft invloed op hersenen van ongeboren baby

Redenen om in te leiden

In Nederland is er een afwachtend beleid als het gaat om inleiden. Zolang het met baby en moeder goed gaat, kun je wachten tot 42 weken. Pas daarna wordt medisch ingrijpen geadviseerd. De meest voorkomende redenen om in te leiden zijn:

Advertentie

Er zijn nog meer redenen om een bevalling in te leiden, zoals bepaalde complicaties tijdens deze of een vorige zwangerschap. Het aantal bevallingen dat kunstmatig wordt ingeleid steeg van 15,5 procent in 2008 naar 22 procent in 2016. Een behoorlijke stijging dus.

Andere onderzoeken

Ook een Australisch onderzoek uit 2018 pleit ervoor om zo min mogelijk in te leiden. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat ingrijpen tijdens de bevalling, waaronder inleiden, kan leiden tot gezondheidsproblemen bij het kind op korte en lange termijn. Maar daar tegenover is er vorig jaar een Zweeds onderzoek uitgevoerd dat concludeert om niet met inleiden te wachten tot 42 weken, in verband met een hogere babysterfte.

Lees ook: Inleiden of nog even wachten: wat zijn de gevolgen?

Bronnen: Telegraaf, Libelle, JAMA Network  – beeld: Shutterstock