Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: muziekles versnelt de hersenontwikkeling van je kind

Het is al langer bekend dat muziek maken niet alleen leuk is, maar ook een positief effect heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van je kind. Nu blijkt uit onderzoek van de University van South Carolina dat muzieklessen de hersenontwikkeling van jonge kinderen ook nog eens versnellen.

Jeugdorkest

Neurowetenschappers begonnen in 2012 aan dit onderzoek samen met een jeugdorkest in Los Angeles. Ze wilden de impact van muzieklessen op de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen bestuderen. De wetenschappers onderzochten een groep van 37 kinderen tussen de zes en zeven jaar. Dertien kinderen uit die groep kregen zeven uur per week muziekles bij het jeugdorkest. De kinderen leerden bijvoorbeeld viool spelen. Elf andere kinderen deden mee aan een speciaal opgesteld voetbalprogramma. De overige dertien kinderen deden niet mee aan een muziek- of voetbalprogramma.

Advertentie

Lees meer: Waarom muziek maken zo belangrijk is voor een kind

Hersenscans

De wetenschappers gebruikten verschillende hulpmiddelen om de veranderingen in de hersenen te volgen: denk aan een MRI en EEG. Ook het gedrag van de kinderen werd vastgesteld. Na twee jaar onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de auditieve systemen van kinderen uit het muziekprogramma sneller ontwikkelden dan bij de andere kinderen. Ook de ontwikkeling van taal en lezen gaat bij de ‘muziekkinderen’ sneller.

Gestimuleerd door muziek

Volgens het hoofd van de wetenschappers wordt het auditieve systeem gestimuleerd door muziek. Dit auditieve systeem houdt zich onder andere bezig met algemene geluidsverwerking en is ook belangrijk voor taalontwikkeling, leesvaardigheid en goede communicatie.

Lees hier meer over de spraakontwikkeling bij peuters en kleuters.

Resultaten

Het onderzoek duurde in totaal vijf jaar en daaruit blijkt dat dat de hersenen van de kinderen die het muziekprogramma volgden, sneller waren ontwikkeld van de kinderen die niet met muziek bezig waren. Bovendien zijn de kinderen die muziekles kregen, nauwkeuriger in het verwerken van geluid dan kinderen die de lessen niet volgden.

Lees meer: Dit zijn geschikte muziekinstrumenten voor jonge kinderen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ScienceWorldReport / Beeld: Shutterstock