Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
glijbaan
door

Onderzoek: Samen met je kind van de glijbaan? Beter van niet

Wie heeft het niet weleens gedaan: met je kind op schoot of tussen je benen de glijbaan af? Je zou denken dat dit veiliger is dan je kind zelf laten glijden. Toch blijkt uit onderzoek dat het tegendeel waar is.

Advertentie

Onderzoek

Het onderzoek, onlangs gepresenteerd tijdens de American Academy of Pediatrics National Conference in Chicago, toont aan dat de kans groter is dat je kind bijvoorbeeld zijn been breekt als je samen de glijbaan afgaat, dan als dit in z’n eentje doet. Tussen 2002 en 2015 raakten 350.000 Amerikaanse kinderen van zes jaar of jonger gewond tijdens het glijden. De meeste verwondingen kwamen voor bij kinderen tussen de 12 tot 23 maanden.

Uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat in Nederland jaarlijks 12.000 kinderen van 0 tot 14 jaar op de spoedeisende hulp terechtkomen na een ongeluk met een speeltoestel. Hoeveel hiervan een ongeluk hebben gehad met een glijbaan en of ze in dat geval op schoot zaten is niet bekend.

Ongelukken

De meeste kinderen raken volgens het onderzoek tijdens het glijden gewond aan hun benen. Hoe dat komt? Tijdens het glijden komen de voeten van kinderen vaak vast te zitten aan de zij- of onderkant van de glijbaan. Omdat het kind klem zit tussen de benen van de ouder of door de ouder wordt vast gehouden, buigt of draait de voet. Dit kan zorgen voor kneuzingen of botbreuken. Het gewicht van de ouder speelt hierbij ook een rol. Hoe zwaarder de vader of moeder, hoe meer druk er op het been komt te staan en hoe groter de schade.

Geen verkeerde intentie

Charles Jennissen, de leider van dit onderzoek, snapt dat ouders denken hun kind te beschermen door samen van de glijbaan te gaan. ‘Veel ouders en verzorgers gaan met hun kind op schoot de glijbaan af, zonder er bij stil te staan dat dit nare gevolgen kan hebben. Ze hebben geen idee dat hun kind hierdoor gewond kan raken.’ Jennissen raadt alle ouders aan om hun kind voortaan zelf te laten glijden. Als ouders toch graag samen met hun kind glijden, dan moeten ze, volgens de onderzoekers, extreem voorzichtig zijn.

Advertentie

Bron: Romper.com – Auteur: Tara Stokdijk

Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu