Bezorgde ouders installeren massaal SOS-functie op telefoon kind

Na het verschrikkelijke nieuws over Anne Faber zijn we allemaal extra alert. Ineens voelt het niet meer zo veilig om je kind alleen op pad te laten gaan. Bezorgde ouders delen daarom de laatste dagen massaal een goede tip: het instellen van de SOS-functie op je kinds telefoon.
Met de SOS-functie kan je kind in geval van nood simpel en snel de hulpdiensten inschakelen of een bericht met locatiegegevens sturen naar vooraf ingestelde contactpersonen. Een veilig idee als je kind alleen ergens naartoe gaat. Op telefoons van Samsung zat de functie al langer, en deze is nu, na een update, ook beschikbaar voor iPhones.

Advertentie

Smartphone

Je kind moet dan wel een smartphone hebben natuurlijk, maar de meeste kinderen die oud genoeg zijn om zelfstandig op pad te gaan hebben dat wel. En anders is dit misschien een goede reden om je kind een telefoon mee te geven als hij op de fiets naar een vriendje of voetbal gaat? Vind je dit geen goed idee: er bestaan ook speciale gps-horloges voor kinderen, met belfunctie. Zo weet je altijd waar je kind is en kan hij jullie bellen of omgekeerd.

Hoe stel je deze functie in?

iPhone: bij een iPhone moet je eerst iOS11 downloaden. Ga vervolgens naar instellingen en kies voor Emergency SOS. Daar kun je meerdere contactpersonen invoeren en aangeven of er een audio-opname en een locatie verstuurd mag worden. Als je de SOS-functie hebt geactiveerd, dan doet deze het door vijf keer snel op de aan-/uitknop te drukken.

Samsung: ga naar instellingen en zoek in de zoekbalk naar ‘SOS’. Als je de SOS-functie hebt geactiveerd, dan doet deze het door drie keer snel op de aan-/uitknop te drukken.

Hoe werkt het?

iPhone: iPhones die iOS11 draaien, bellen automatisch het noodnummer. Daarnaast ontvangen SOS-contactpersonen een bericht met locatiegegevens. Deze mensen krijgen ook een melding als de locatie verandert. Daarnaast kan er een waarschuwingsgeluid worden ingeschakeld dat belagers moet afschrikken.

Samsung: Samsung-toestellen vanaf het Galaxy S4-model versturen een bericht met daarbij de locatie, foto’s en een geluidsopname naar van tevoren geselecteerde contactpersonen.

Tip: zorg dat de telefoon van je kind is opgeladen voordat hij de deur uitgaat, anders werkt de SOS-functie natuurlijk niet.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant– Beeld: Shutterstock