Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Bijna één op de tien baby’s groeit op in eenoudergezin

Steeds meer kinderen wonen al vanaf de geboorte in een gezin met één ouder. In 2017 gaat het om een recordaantal van ruim 15.200 kinderen. Een van de verklaringen: 'Er komen steeds meer wensbaby’s en minder liefdesbaby’s.'

In het jaar 2000 waren er zo’n twaalfduizend kinderen die geboren werden in een gezin met één ouder, inmiddels zijn dat er ruim 15.200 blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Landelijke Jeugdmonitor. Dat is een toename van zes naar negen procent.

Advertentie

Nieuwe normen

Het wordt normaal om samen kinderen te hebben voor mensen die niet elkaars liefde zijn, verklaart hoogleraar Sociale Demografie van de Universiteit van Amsterdam Jan Latten. Volgens de bevolkingsexpert zijn er nieuwe normen over kinderen krijgen. ‘Vroeger was het heel strikt: je moest als koppel getrouwd zijn om kinderen te krijgen. Het denken over gezinnen is veranderd.’ Latten verwacht dat de groei van co-ouderschap zich voortzet.

Bewust alleenstaand

Waar twintigers het krijgen van kinderen uitstellen, doen vrouwen die eind dertig zijn dat juist niet. Volgens Latten kiezen deze vrouwen er bewust voor om aan kinderen te beginnen, ook al hebben zij hun grote liefde nog niet gevonden. Volgens de professor worden er steeds meer ‘wensbaby’s’, en steeds minder ‘liefdesbaby’s’ geboren.

Bron: AD Beeld: Shutterstock