door

Bijzonder: jongetje en meisje vormen samen een eeneiige tweeling

Een eeneiige tweeling van een ander geslacht. Onmogelijk, zou je denken. Maar in Australië is vier jaar terug zo'n semi-identieke tweeling geboren onthullen artsen nu. Het is pas de tweede tweeling ooit die als zodanig is geïdentificeerd.

Het gaat om een tweeling die is ontstaan uit één eicel en twee verschillende zaadcellen, laten de artsen weten in The New England Journal of Medicine. De Australische artsen ontdekten de bijzondere tweeling al vroeg tijdens de zwangerschap, toen ze tijdens de een vroege echo zagen dat de moeder een eeneiige tweeling verwachtte. Tot hun verrassing kwamen ze er bij de veertien weken-echo achter dat het om een jongen en meisje ging.

Advertentie

Genen

Omdat dat bij eeneiige tweeling eigenlijk niet mogelijk is, startten de artsen met genetisch onderzoek. Het genetische materiaal van de kinderen bleek honderd procent overeen te komen met dat van hun moeder, maar ze bleken maar voor 78 procent hetzelfde genetisch materiaal te hebben als hun vader. Volgens één van de artsonderzoekers, Michael Gabbett, betekent dit dat de kinderen in het bezit zijn van drie sets chromosomen: één van hun moeder, en twee van hun vader. Alles over erfelijkheid en genen.

Semi-identiek

‘Embryo’s die in het bezit zijn van drie sets chromosomen overleven normaal niet’, legt de arts uit aan het Amerikaanse platform Sciencedaily. ‘Maar in dit geval lijkt het erop dat de bevruchte eicel de twee sets met chromosomen gelijk heeft verdeeld, voordat ze zich heeft gesplitst om zo twee embryo’s te creëren. Hierdoor bevatten sommige cellen eigenschappen van de eerste zaadcel, en andere van de tweede zaadcel. De kinderen zijn daarom niet identiek, maar hebben ieder hun eigen deel van de chromosomen van de twee zaadcellen meegekregen.’ Door deze ongelijke verdeling is tevens bepaald dat één kindje een jongetje is, en de ander een meisje.

Afwijking

De zwangerschap van de Australische vrouw verliep verder normaal, schrijven de onderzoekers. Wel ontdekten ze bij de Australische tweeling na de geboorte een afwijking in de geslachtskenmerken. Bij het meisje werd ontdekt dat zij door hierdoor helaas zeer vatbaar was voor eierstokkanker. Haar eierstokken zijn daarom uit voorzorg verwijderd. Verder maken de twee, inmiddels vierjarige, kinderen het goed. Volgens de onderzoekers zijn het twee gezonde, vrolijke kleuters.

Lees ook:

Zwanger worden als je al zwanger bent: het kan echt

Hoe zit dat? Tweelingbroertje als eerste geboren, maar niet de oudste

Bron: AD Beeld: Shutterstock