Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding voordelen
door

Bijzonder: transgender vrouw geeft borstvoeding

Voor het eerst ter wereld is een transgender vrouw erin geslaagd borstvoeding te geven. De baby is inmiddels zes maanden oud en drinkt nog steeds regelmatig aan de borst.

Advertentie

Melkproductie

De 30-jarige Amerikaanse vrouw benaderde de artsen met de vraag of zij borstvoeding zou kunnen geven. Op dat moment had ze nog geen geslachtsveranderende operatie of borstvergroting ondergaan. Wel volgde ze al zes jaar hormoontherapie. Om de melkproductie kunstmatig op gang te krijgen, kreeg de vrouw drieënhalve maand lang hormonen voorgeschreven, moest ze een medicijn dat de melkproductie stimuleert innemen en kreeg ze een mannelijke hormoonblokker toegediend. Ook moest ze dagelijks meerde malen afkolven om haar borsten te stimuleren. Binnen een maand lukte het om enkele druppeltjes af te kolven. Na drie maanden kon ze al 227 gram per dag kolven.

Groei

Een kinderarts hield de groei van de baby nauwlettend in de gaten. De eerste zes weken bestond het dieet van de baby enkel uit borstvoeding en verliep de groei van de baby goed. Na de eerste zes weken werd de borstvoeding met flesvoeding gecombineerd.

Doorbraak

De succesvolle afloop wordt als een grote internationale doorbraak gezien. Veel transgendervrouwen willen borstvoeding geven. Arts Tamar Reisman van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York zegt hierover: ‘Er zijn gevallen op het internet waar mensen zelf berichten over transvrouwen die met een doe-het-zelfaanpak borstvoeding proberen te stimuleren, maar dit is het eerste geval van een geïnduceerde functionele lactatie in de academische literatuur.’

Reisman was zelf betrokken bij de behandeling van de transgendervrouw. Een belangrijke ontwikkeling, volgens haar: ‘Transgendergeneeskunde gaat steeds meer deel uitmaken van de algemene geneeskunde. We krijgen wetenschappelijk bewezen data, we krijgen een meer gestandaardiseerde zorg, we krijgen meer reproductieve opties.’

Advertentie

Geen verrassing

Volgens Joshua Safer van het Boston Medical Center is de uitkomst niet verrassend. Er zou geen enkele reden zijn waarom de cellen in de borsten van transgendervrouwen geen melk zouden kunnen produceren. Volgens hem zouden hormonen en medicijnen misschien niet eens nodig zijn. Borststimulatie an sich zou al voor melkproductie kunnen zorgen.

Bron: AD – Auteur: Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier