door

Bijzonder! Zo zien melkklieren eruit

Dat er melkklieren in je borsten zitten weet je ongetwijfeld. En heb je borstvoeding gegeven, dan begrijp je ook het nut ervan. Maar grote kans dat je geen idee hebt, hoe die melkklieren precies hun werk doen. Laat staan hoe ze eruit zien. En dat kan best even schrikken zijn.

Toen een vrouw deze afbeelding van de anatomie van de melkklieren op Twitter deelde, ging het internet los. Niet zo gek, want als we vroeger op school les kregen over het menselijk lichaam werden er altijd plaatjes gebruikt met de anatomie van een man. Dat dit is wat een in een vrouwenborst zit, is voor veel mensen dan ook een eye-opener.

Advertentie

Het mag dan de realiteit zijn, veel vrouwen vonden het niet bepaald een prettig plaatje, zo blijkt uit de reacties.

Lees ook: Alles over moedermelk

Zó cool!

Maar lang niet alle vrouwen waar ‘in shock’. Vooral moeders die borstvoeding hun baby borstvoeding geven (of ooit gaven), vonden de bijzondere afbeelding ‘prachtig’ of ‘zó cool!’.

Zo zit het

Benieuwd wat je nou eigenlijk precies ziet op de bijzondere afbeelding? Ben je zwanger, dan begint je lichaam al snel met het aanmaken van extra klierweefsel, op het plaatje is de buitenste cirkel van de ‘bloem’. Dit klierweefsel is verdeeld in verschillende melkklieren (alveoli) die melk maken en opslaan tot de omringende spiercellen het in de melkkanaaltjes sturen. De melkkanaaltjes gaan over in melkgangen die leiden naar vijf tot tien uitgangen in de tepel. Wanneer je baby aan de borst zuigt komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. De eerste zorgt ervoor dat je melk aanmaakt. Oxytocine zorgt dat de melk uit de klieren naar je tepels stroomt. Dit heet de toeschietreflex. Als je geen borstvoeding geeft, slinken de melkklieren.

Lees ook: 10x misverstanden over borstvoeding

Bron: BBC Beeld: Twitter