Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Blauw ledlicht kan netvlies van kinderen beschadigen'

Stel je kinderen niet te veel bloot aan een laptop, televisie of telefoon. Dat schrijft gezondheidsmagazine Bodytalk. Niet alleen omdat het blauwe licht van de schermen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort, het licht van leds kan ook het netvlies beschadigen bij kinderen.

Advertentie

Oogaandoeningen

Vooral kinderen die kampen met oogaandoeningen als maculadegeneratie (afnemende gezichtsscherpte) of glaucoom (slechte doorbloeding van de oogzenuw), of die dit hebben gehad, zijn gevoelig voor de gevolgen van blauw licht.

Professor Edouard Duchateau van het academisch ziekenhuis CHU in Luik legt uit: ‘Bij kinderen is de ooglens nog niet helemaal volgroeid en komt 80% van het blauwe licht op het netvlies terecht. Eenmaal volwassen wordt nog maar 20% van dat licht doorgelaten. Het is dus belangrijk bij kinderen het gebruik van toestellen met led, oled of amuled te beperken.’

Handige tips

  • Bodytalk raadt aan de kleuren van het computerscherm te veranderen en te kiezen voor warme kleuren. Ook de helderheid van je mobiele telefoon kan gemakkelijk worden aangepast door de nightmodus in te schakelen. Het blauwe licht wordt dan vervangen voor een warmere, meer gele kleur.
  • Zorg ook voor voldoende afstand tussen kinderen en het televisiescherm en kies in de slaapkamer zeker geen led voor het nachtlampje. Een gewone gloeilamp of halogeenlamp is een veel betere keuze.
  • Blauw op de slaapkamermuur daarentegen is een héél goed idee. Uit onderzoek van Travelodge blijkt dat de kleur blauw op de muren van de slaapkamer de hartslag verlaagt, evenals de bloeddruk, wat slaperig maakt. Ook kan het geen kwaad voor ons netvlies. Ha!

Bron: HLN – Beeld: Shutterstock